Описание:

Конна база Ездул стартира дейността си любителски. Благодарение на съдбата при тях се озова едно изключително животно - жребецът Манеж от породата Арабска Шагия.
Към настоящия момент има 25 прекрасни коня.

За нашите клиенти предлагаме: 
Настаняване в хотели в гр. Хисаря и в Старосел, транспорт за нашите клиенти от хотела до конната база и обратно, организиране на преходи по избрани от вас маршрути, оборудване за езда (чапси, брич, каска), разходка с каручка, пикник, барбекю, приключение в планината с високопроходими джипове.

Ездул е едно от тракийските названия на тракийския бог-конник. Тракийският конник – (наречен от гърците Херос, Херой – а от тук и думата герой) - тракийски бог на лова, плодородието, живота и смъртта, бог всезнаещ и всечуващ – всебог.
Повече от ясно е, че наименованието Eздул е свързано със съвременната българска дума яздя и означава яздещия, ездачът. Наставката ул е типична за прабългарските лични имена като Драгул, Видул, Цанкул, Градул и др. Дори и в наше време съществува българско име Ездимир свързано с бога-ездач. Нашите прадеди траките са били известни като конен народ, ездата е била едно от първите неща, които тракийските деца са научавали. Не само момчетата са се обучавали в изкуството на кавалериста, но също и момичетата. Историята за Харпалика свидетелства за това. Нейният баща я научил да пие мляко направо от вимето на кобилата, а също и да язди майсторски...В българските земи са намерени огромно количество тракийски оброчни плочки с изображения на конници. Kонните надбягвания на Тодоров ден са ехо на празниците посветени на тракийския конник- традиция започнала преди хилядолетия. 
Омир пръв споменава траките в неговата „Илиада”. Той с възхищение ги описва така: Там настрана са скоро дошлите траки, разположени най-накрая от всички. Между тях е цар Резос, син на Епоней. Неговите коне са най-хубавите и най-едрите, каквито съм виждал, по-бели от сняг, бързоноги като вихър. Колесницата му е хубаво украсена и със злато, и със сребро.Той дойде с оръжия златни, огромни, дивни да ги видиш - не прилича на смъртни да ги носят, а на безсмъртни богове.

 

Споделете:

Подобни фирми

Последно Посетени Фирми

това посещение ще бъде зачетено след като рефрешнете страницата или поcетите друга