Автомобилният състезател Димитър Илиев: Случаят с Цветков е покъртителен. Това е било екзекуция!

dimityr-iliev-avtomobilen-systezatel-novini-informatsionni-portali-bg

Съдът трябва и е справедливо да ориентира наказанието си в максималния размер в тази ситуация – към 15 години, коментира авдокат Димитър Марковски

За войната по пътищата, поведението на шофьорите и какво е справедливото наказание за причинена смърт на пътя . В сутрешния блок на БНТ коментираха автомобилният състезател Димитър Илиев и адвокатът Димитър Марковски.

Повод за това стана жестоката катастрофа, в която загина обичаният журналист Милен Цветков.

Според Илиев това е едно заболяване в нашето общество.

Ние като нация търпим ежедневно, почти ежечасно да бъдем тероризирани от подобни нагли шофьори, с арогантно поведение, със скъпи автомобили и с чувство за безнаказаност, които погазват правилата за движение по пътищата.

Това са закони, които са не по-малко важни от другите закони. Ние като общество, като нация трябва да бъдем много непримирими към подобен тип поведение. А поведението на тези хора е такова, защото не се стига изобщо до наказание.


Адвокат Марковски коментира, че в съда вече е трудно, даже невъзможно да се купи справедливост. Защото в последно време съдебната практика е доста последователна и солидарна с това, което е възприето и в Европа. И то е свързано с това, че когато има употреба на наркотици или алкохол зад волана, наказанията са ефективни. „Съдът в никакъв случай не е милозлив към подобен род шофьори.

По отношение на наказанието, което ще бъде наложено на Кристиан Николов, адвокатът заяви: Във всички случаи той може да доближи максималния размер на това наказание. Съдът трябва и е справедливо да ориентира наказанието си в максималния размер в тази ситуация – към 15 години спокойно може да се ориентира.
Той обясни, че хипотезата за намаляване на 1/3 от наказанието, ако си признае вината, отпада в случай на причиняване на смърт, освен това още един юридически критерий има изключително важно значение тук – самата обществена опасност на това конкретно извършено престъпление.

Димитър Илиев обясни, че проблемът на такъв тип инциденти е вътрешното разкъсване на органите.


Димитър Илиев – автомобилен състезател: Защото когато тялото е в покой и изведнъж потегли със скорост от примерно 100км/ч, джи натоварването на организма е над 30-40 пъти от самото тегло на организма.

И тогава се преместват органите вътре в тялото и се получават кръвоизливи. Тук има една много лоша комбинация – употреба на наркотици, приятели в колата . Научно е доказано, че когато тинейджърите са в колата, 2/3 се увеличава шансът да направят катастрофа. Случаят е покъртителен. Това е била една екзекуция.

Адвокат Марковски заяви, че отговорността на пасажерите в колата може да бъде сведена до това доколко те са станали свидетели и очевидци на транспортния инцидент. Като всеки свидетел има определени законови задължения – в случая да казват истината пред разследващите органи. Ако има прикриване, те могат да понесат такава отговорност за лъжесвидетелстване.


Според него самото поведение на пасажерите в колата на Кристиан Николов е некоректно. Което значи, че трябва да бъде отворена една скоба и една въпросителна по отношение на тези свидетели. Защото в края на краищата и те имат своето гражданско задължение да останат на мястото на пътния инцидент, да изчакат пристигането на съответните органи и да се обозначат, че са били там. А не да се изпадне в хипотезата на търсене, издирване и т.н. „Затова и прокуратурата адекватно е предприела и тяхното задържане“, допълни Марковски.

На въпроса носи ли отговорност майката на Кристиан Николов адвокат Марковски коментира: „Ако разследващите установят, че тя е знаела, че синът й е употребявал наркотици и след употребата на тези наркотици му е предоставила ключовете на автомобила, тя също носи наказателна отговорност

. Съдът не прави особена разлика между този, който е бил зад волана и този, който му е предоставил ключовете, като е осъзнавал, че той е дрогиран.“

Изтoчник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!