Ако пиете вода от пластмасови бутилки, трябва да знаете какво е това!

3

Ако ви се е случвало да стоите дълго време на опашка с бутилка вода в ръка, тогава вероятно сте забелязали странните символи по дъното й – триъгълник с едноцифрено число в него. Символът със стрелка, разбира се, означава, че материалът е рециклиран. Но какво означават цифрите във вътрешността на логото? Business Insider наскоро направи разяснение по въпроса.

Цифрите обозначават типа пластмаса, която е използвана за изработката на бутилката в случая.

„1“ е за полиетилен терефталат, тази пластмаса обичайно се използва за производството на бутилки за безалкохолни напитки и буркани за фъстъчено масло.

Полиетиленът с висока плътност се обозначава с „2“ – по-издръжлива пластмаса, която се използва за по-тежки продукти. Например бутилка за мляко или за препарат за пране.

Полиетиленът с ниска плътност се обозначава с „3“. По принцип се използва за изработката на пликчета и целофани. „7“-цата индикира смес от използвани пластмаси.

„7“-цата индикира смес от използвани пластмаси. Тези кодове помагат на местните рециклиращи центрове да сортират пластмасовия отпадък.

Не всички сред тях са оборудвани да работят с всеки тип пластмаса, особено PVC или „3“ и „7% – които могат да бъдат открити във всичко – от слънчеви очила до куршумоустойчиви материали.

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!