Ако пиете вода от пластмасови бутилки, трябва да знаете какво е това!

3

Ако ви се е случвало да стоите дълго време на опашка с бутилка вода в ръка, тогава вероятно сте забелязали странните символи по дъното й – триъгълник с едноцифрено число в него. Символът със стрелка, разбира се, означава, че материалът е рециклиран. Но какво означават цифрите във вътрешността на логото? Business Insider наскоро направи разяснение по въпроса.

Цифрите обозначават типа пластмаса, която е използвана за изработката на бутилката в случая.

„1“ е за полиетилен терефталат, тази пластмаса обичайно се използва за производството на бутилки за безалкохолни напитки и буркани за фъстъчено масло.

Полиетиленът с висока плътност се обозначава с „2“ – по-издръжлива пластмаса, която се използва за по-тежки продукти. Например бутилка за мляко или за препарат за пране.

Полиетиленът с ниска плътност се обозначава с „3“. По принцип се използва за изработката на пликчета и целофани. „7“-цата индикира смес от използвани пластмаси.

„7“-цата индикира смес от използвани пластмаси. Тези кодове помагат на местните рециклиращи центрове да сортират пластмасовия отпадък.

Не всички сред тях са оборудвани да работят с всеки тип пластмаса, особено PVC или „3“ и „7% – които могат да бъдат открити във всичко – от слънчеви очила до куршумоустойчиви материали.

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!