Акцентите в тазгодишното издание на Киномания 33 1/2

новини

Тазгодишното издание на Киномания се открива с прожекция на филма „Засукан свят“ с режисьор Мариус Куркински – екранизация по едноименния разказ от сборника „Диви разкази“ на Николай Хайтов.

Филмовата панорама ще се проведе между 14 и 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни.

Киномания 2019 вече зарадва публиката с първото издание на Танц Филм Фест, който предшества фестивала, затова и изданието се нарича 33 ½.

Сред акцентите в програмата на 33 ½ издание на Киномания, е и „Нарисувай ми тъга“ – вечер на Тео Ушев. Технически екип от 5 човека от Университета по изкуства в Токио пристига специално за вечерта на Теодор Ушев, която Киномания представя на 17 ноември в зала 1 наНДК. Специалистите ще предоставят специален софтуер.

На 17 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК ще станем свидетели на две събития – българската премиера и единствена прожекция на филма на Тео Ушев „Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов.

Филмът имаше своята световна премиера на фестивала в Торонто, а вчера беше отличен със специална награда в категория „Късометражно кино“ от престижния международен фестивал.

В рамките на Киномания ще има Фестивал на френското кино, в който наред с вълнуващи нови заглавия, зрителите ще могат да видят трилогията на режисьора Клод Льолуш – „Един мъж и една жена”, „Един мъж и една жена – 20 години по късно” и „Най-хубавите години от един живот”.

Програмата ще покаже дългоочакваните нови филми на Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и др.
Киномания представя най-новия филм на руския режисьор Андрей Кончаловски „Грехът на Микеланджело”. Заснет в Италия, филмът пресъздава по майсторски начин най-вълнуващите моменти от живота на ренесансовия гений. Световната премиера на лентата беше преди дни, непосредствено преди закриването на 14-ия кинофестивал в Рим. Премиерата за България ще бъде в зала 1 на НДК на 5 декември от 19:00 ч.

Ще могат да се видят някои от най-великите класически филми на най-голямата руска и съветска кинокомпания „Мосфилм”.

Фестивалът ще представи и селекция от филми, посветена на големия италиански режисьор Франко Дзефирели, който ни напусна тази година на 96-годишна възраст.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!