Ананиев: Стриктно спазваме мерките на ЕС за коронавируса

ananiev-novini-informatsionni-portali-bg

Министерство на здравеопазването следи с повишено внимание развитието на епидемичната обстановка, свързана с коронавируса, каза министърът на здравеопазването.

Министерство на здравеопазването следи с повишено внимание развитието на епидемичната обстановка, свързана с коронавируса. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушването си в парламента за коронавируса, предаде Агенция „Фокус“.

Министър Ананиев запозна народните представители с мерките срещу коронавирус. „Веднага след като здравните власти в град Ухан, Китай обявиха, че има взрив от случаи на пневмония с неясна етиология, Министерство на здравеопазването предприе незабавни мерки по прилагане на превантивни мерки, насочени както към здравните власти, так аи към обществото като цяло. Същите целят ограничаване на разпространението и ранното откриване на новия коронавирус“, допълни още Ананиев.


Той посочи, че с негова заповед веднага е сформирана междуведомствена работна група. „Нейната задача е да координира дейностите по осигуряване на ефективна подготовка за реакция в случай на внос и недопускане разпространението на коронавирус 2019 в Република България“, обясни още Ананиев.

„Министерство на здравеопазването следи с повишено внимание развитието на епидемичната обстановка и като държава членка на ЕС стриктно се придържа и прилага своевременно изготвените от Европейския център за превенция и контол на заболяванията мерки и препоръки за предпазване здравето на българките граждани“, допълни Ананиев.

Отрицателни са пробите за коронавирус на украинския гражданин от Стара Загора, на 18 февруари завърши срокът на 14-дневната карантина, каза още министърът на здравеопазването.

„Касае се за мъж на 40 години, украински гражданин, живеещ постоянно в Стара Загора, музикант, саксофонист, здравно неосигурен, без общопрактикуващ лекар. На 4 февруари се завръща в България след няколкомесечен престой в Китай. Пристига на летище „София“ с полет от летище Москва. Поради липса на каквито и да е симптоми остава на домашна каратина в жилището си, апартамент в Стара Загора.

На 14 февруари привечер установява еднократно повишаване на телесна температура 38 градуса. Поради което на 15 февруари е транспортиран в инфекциозната клиника на болницата в Стара Загора.

По време на хоспитализацията е превозен и придружен в Националния център за заразни и паразитни болести. Резултатът от изследването е отрицателен на коронавирус 2019 г. По време на престоя в болницата няма температура и каквито и да е признаци на заболяване. Има краткотраен контакт само с братовчеда си, също украински гражданин, живеещ в Стара Загора.

„На 18 февруари завърши срока на 14-дневната карантина“, допълни още министър Ананиев.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!