Асен Василев: Цел № 1 на властта е държавни фирми да не бъдат засегнати от санкциите на САЩ

1

Всички предприятия с над 50% държавно участие, както и всички структури, да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Това са указанията от министерствата след закона „Магнитски”.

Всички предприятия с над 50% държавно участие, както и всички структури, да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Това са указанията от министерствата след закона „Магнитски”, обяви финансовият министър Асен Василев.

Вчера Министерството на финансите разпространи допълнителен списък с 34 фирми, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ по закона „Магнитски“ от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC). По удара на закона за фирми, свързани с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Разширеният списък включва „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“, посочват от финансовото министерство.

„Трябва да се идентифицират всички юридически лица, които се контролират от трите физически или от 64-те юридически лица в списъка на ОФАК. Тези допълнителни юридически лица са идентифицирани като контролирани, т.е. с над 50% от съответните физически лица“, коментира той след края на правителственото заседание.

Всички министерства пък проверяват дали държавни предприятия са работили с фирми на санкционираните лица.

„Това, което сме направили като решение на МС, е по-тясно от дефиницията на свързани лица в ДОПК, по-тясно и от дефиницията за свързани лица в КОНПИ. Причината да е толкова тясно е наистина да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. В Закона за обществените поръчки ясно се казва, че ако една поръчка би нанесла икономическа щета или застрашава икономическата сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост. Смятаме, че решението на МС е в границите на закона”, заяви Асен Василев.

Финансовият министър бе помолен да коментира и казусът, че Българско лято на Васил Божков има право на субсидия. Партията взе 3% подкрепа на вота на 4 април и ще взима държавна субсидия, която е 8 лв. на получен глас.

От думите на Асен Василев се разбра, че Министерският съвет се фокусира върху това в обществените поръчки да не участват фирми, свързани с посочените от САЩ лица. Въпросът със субсидията е от компетенцията на Народното събрание и при избор на нов парламент депутатите могат да прецезират законодателството за такива случаи.

„Ако погледнете Закона за обществените поръчки – ако една обществена поръчка би нанесла икономическа щета или би застрашила националната сигурност на страната – това лице може да бъде изключено по допустимост“, подчерта още Асен Василев.

 

Източник: Епицентър

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!