Боил Банов в шок: Излъган съм! Срещу мен се води лична вендета!

новини

Министърът на културата Боил Банов се появи в сутрешния блок на БТВ в изключително нервно състояние по повод по делото за 750 000 лева, което Министерство наа културата води срещу фирмата-изпълтилен на Лоргото 

“Играта е срещу мен, министерството и ГЕРБ – знам кой е направил тази лична, мръсна, гадна вендета, каза Банов”, видимо неуспявайки да овладее емоциите си.

“Водим дела, неслучайно някой ги е спрял на трета инстанция. И то се прави, когато аз съм притиснат до стената, това е нарочен акт”, не спираше тирадата на министъра.


“Седем месеца чакаме и мислим, че имаме дело по казуса за ремонта на Ларгото. А то е изпуснат срокът и документите се връщат при директор на дирекция. Аз съм излъган и никой не ме е информирал за това. В правния отдел има 11 човека, но тук се открояват двама души, единият отговаря за делата, а другият е директорът – той е назначен по времето на Вежди Рашидов. Чиновникът е дългогодишен в министерството”, обясни Банов по заплетения казус с ремонта на Ларгото, по който министерството на културата си търси 750 000 лева от изпълнителя на проекта.

Банов посочи, че знае много добре откъде идват атаките срещу него, но не посочи имена – ставало дума за един “невероятен интелект”, а политиците, които разнасяли скандала, били пощенски кутии по случая.


Вчера БСП поиска оставката на Банов заради пропуснатия срок за обжалване на делото за ремонта на Ларгото. Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хиляди лева, каза вчера депутатът от БСП Александър Симов.

“Буквално съм излъган, включително главният ми секретар, посочи Банов. Директорът на дирекция ме уведоми, че чакаме дело. В тези 7 месеца аз, главният ми секретар и министерството знаем, че се чака дело във ВКС. Може да се чака и по година, нищо извънредно не е имало в ситуацията. Сега при вътрешно разследване се вижда, че ние не сме допуснати до дело. Допълнителната кореспонденция е скрита от нас. И, вероятно, без да съм съдия или прокурор, това не е случайно”, коментира министърът.

“В момент, в който мен ме разследва прокуратурата, в този месец, изведнъж се забавя с един ден внасянето на делото. Това е изключително интересно. Вие представяте ли си, ако съдът беше дал това нещо преди изборите, такава вълна щеше да има срещу мен, ГЕРБ и пр”, изригна Банов.

Каква е логиката да не дойдат от правния отдел и да не кажат на мен, че няма дело, а кореспонденцията да не бъде заведена в министерството, попита реторично Банов.

“Болен мозък може да реши, че аз ще се опитам под някаква форма да влияя, водим иск в продължение на години, посочи той. Защо ще искаме да опростим тези 750 000 лева”, възмути се Боил Банов.

И обясни, че знае кой стои зад тази атака “с всичките му свинщини и той ще продължи. Това е толкова гнусно! Ще подам сигнали в прокуратурата, няма да подавам оставка”, осветли бъдещите си намерения министърът.

Консорциумът, който прави ремонта, е избран по времето на правителството на Орешарски и всичко, което е правено. Тези дела са спрени на трета инстанция, играта за мен е продължение на това, което се случи тогава. Играта е срещу мен, срещу министерството, срещу ГЕРБ, повтаряще министърът.

“Изключително интересни неща излязоха вчера при съвет в министерството и те ще бъдат предадени на прокуратурата. Аз питам вчера служителя, защо не ми е казано седем месеца, че е изпуснат срокът. Когато аз съм на топа на устата, когато министерството това е нарочен акт, това е следващата капка в желанието да бъдем удавени. А той ми отговаря : ами”, разказа Боил Банов.

“Има неслучайна връзка между двата случая, отсече Банов и заяви: Знам кой, откъде и как е направил това. Трябва хората да са наясно, че не сме глупаци, не сме коне с капаци и не се подлъгваме по политическата линия на пощенските кутии. Това са лични, мръсни, гадни вендети”, посочи още министърът.

Той обясни, че  когато става такъв скандал, винаги става дума за пари. И че атаката срещу него е, “защото не деля никога с никого нищо”. Винаги става дума за пари. И за его, но пак е за едни пари, отсече Банов.

Пет години се наврях в политиката случайно и моят опит показва, че винаги става дума за едни пари, допълни той.

“Знам този човек с всичките му свинщини от началото досега, не спираше с нападките си срещу злосторника  министърът”, без да назове името му. 

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest