ВАС отсече: В овцефермата на Ана от Болярово не е имало чума

67

Върховният административен съд (ВАС) призна окончателно, че чума в овцефермата на Ана Петрова от Болярово не е имало, след като земеделският министър проф. Христо Бозуков настоя пред Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол да оттегли искането си за отмяна на предишното решение на ВАС.

Петчленен състав на ВАС, II колегия, прекрати съдебното производство, съобщи agronovinite.com.

Преди година съдът призна правотата на Ана Петрова, която през лятото на 2018 г., когато бяха избити хиляди овце и кози заради твърденията за чума в Странджа, не допусна екипи на БАБХ да умъртвят стадото й. ВАС отмени заповедта на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата на Ана и избиване на всички животни в нея.

„В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта Чума по дребните преживни животни във времето в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболяването“, бе посочено в мотивите на ВАС.

След това ОДБХ-Ямбол и БАБХ поискаха отмяна на съдебното решение на ВАС и беше образувано ново дело.

Нещо повече – според доказателствата по делото, стадото на Ана Петрова е в добро здравословно състояние, отглежданите над 200 овце са живи и здрави, включително посочените „две овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума“, мотивира се тричленният състав на ВАС.

През 2018 г., когато екипи на Българската агенция по безопасност на храните евтаназираха овцете и козите в Странджа, Ана и Тодор Петрови от Болярово, заедно с доброволци отказаха да допуснат ветеринарите, дошли да избият животните във фермата им.

Неколкократните опити за влизане в животновъдния обект бяха неуспешни, а междувременно Ана Петрова заведе дело пред Административния съд в Ямбол срещу действията на БАБХ. Тя бе категорична, че шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума по дребните преживни животни чума по дребните преживни животни, няма смъртни случаи, а междувременно стадото й се е увеличило със 70 агнета.

Междувременно фермата на Ана Петрова бе юридически заличена и бяха издадени няколко заповеди за избиването на животните й. „С такава компетентност не могат да се избиват 4500 животни и не може България да бъде държана в стрес половин година“, коментира тогава за Агроновините защитникът на Ана Петрова адв. Владимир Шейтанов.

 

Източник: Епицентър

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!