Ген. Венцислав Мутафчийски: Има 51 нови случаи, общо 966. Няма основания за облекчаване на мерките

general-mutafchijski-novini-informatsionni-portali-bg

Плевен бележи ръст на новите случаи – 19 заразени, всичките от завод „Мизия“.

Има 51 нови случаи, общо 966. 752 са активните случаи. Плевен бележи ръст на новите случаи.

Шефът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски изнесе последни данни за развитие на епидемията у нас.

Най-много от случаите са в София – 556.

Новите случаи са констатирани в областите София (22 случая), Плевен (19 случая), Бургас (5 случая), Кюстендил (2 случая), Смолян (1 случай), Сливен (1 случай) и Хасково (1 случай). 

Шефът на Щаба бе категоричен, че няма основания са облекчаване на мерките.

Ген. Мутафчийски посочи, че продължават случаите, когато след 34 дни заболели не са изчистени от вируса.

Един от най-важните критерии за облекчаване на мерките е капацитетът на здравните системи да поемат болните, посочи генералът. Но призна, че „има много коментари за парковете, но има субективни моменти, които въздържат отпускането в тази посока“.

В последните пет дни се „катерим нагоре“, оформят се огнища, посочи ген. Мутафчийски. Целта е малките огнища да бъдат туширани, за да не се „разгорят“. В други държави, въпреки огромния брой на тестовете, се проверяват само хора със симптоми.

„Голямата цел на Щаба и всички свързани с това е да се тушират навреме тези огнища, да не се разраснат, защото точно такива малки огнища стават големите огнища, където вече могат да бъдат загубени всякакви епидемиологични връзки, което се случи в много страни и вече имаха капацитет да тестват само това, което се появи като симптомни“, посочи той. 

В някои западноевропейски държави се определя като успех наличието на само 2000 заразени и само 480 починали за денонощие. Това е непоносима статистика за България, бе категоричен ген. Мутафчийски.

„Непоносима съобразно възможностите на здравната ни система. Ние сме били абсолютно откровени към нашите сънародници, че не е само абсолютната бройка на заразените, което определя възможностите за справяне на една държава. Възможностите се определят и от възможността на здравната система да поеме такъв удар. Има една класация която още от преди пандемията за най-добре подготвените държави в света при различни бедствия. На първо място е САЩ с 86%, ако не се лъжа. Швеция беше на четвърто място в тази класация. В Швеция, в момента, също има един много непоносим удар за нейната здравна система. Същата работа е в Белгия. С Белгия тръгнахме заедно. Даже в първите десет дни Белгия стоеше много по-добре от нас и изведнъж избухна в Белгия. В момента най-високата смъртност в Европа е на Белгия, на милион население…“, подчерта генералът.

От всички 966 заразени с COVID-19 – 501 са мъже, а 465 жени.

268 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 34 от тях са в интензивни структури.

Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 80 души.

За последното денонщие нови 2-ма са починали – в „Света София“ жена с диабет на 78 години, във ВМА мъж след стентиране на сърцето и сърдечна недостатъчност и белодробни проблеми, средната възраст е 64,5 г., отчете ген. Мутафчийски.

Заразените в Плевен са основно от едно предприятия – завод „Мизия“. На 15 април е установено, че една от жените е с положителна проба.

Всичките 19 са безсимптомни. В цеха работят сто души и ще бъдат тествани, обясни доц. Ангел Кунчев.

По решение на ръководството на предприятието, в което работят около 1000 души, то ще прекъсне работа за две седмици.

Мутафчийски нарече „много тежка работа“ дейността на МВР да отсее влизащите и излизащите от София с основателни причини и без такива. Той изтъкна също, че ограничаването на разпространението на заразата в малки огнища е знак за ефективността на наложените мерки.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!