Ген. Мутафчийски с последни данни за коронавируса у нас: Няма зараза

general-mutafchiiski-virus-novini-informatsionni-portali-bg

Във ВМА има 14 пациента, сред които чужди граждани и българи, пътували в рискова дестинация и с проявени симптоми.

Няма потвърдени случаи на коронавирус в България към този момент. Всички проби, които са изследвани са отрицателни.

Това обяви на брифинг пред журналисти генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на коронавируса.

Няма потвърдени случай в България на заразен с коронавирус и в двете лаборатории, които се занимават с това изследване – Националната лаборатория и лабораторията към ВМА, каза той.

„Всичките, които са изследвани, засега са отрицателни. Има много пациенти, които са настанени като суспектни в цялата страна. Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 човека, от които 4-ма чужди граждани – японец, португалец, италианец и египтянин.

Останалите са българи, които са били свързани с рискови дестинация най-вече Италия. Те са с проявена клиника на вирусно заболяване – със зачервено гърло, кашлица, а двама – трима от тях са с пневмонии. Днес се очакват резултатите в ранния следобед“, посочи проф. Мутафчийски, цитиран от „Фокус“.

Децата, които бяха прибрани от фермата край Милано са здрави, нито едно от тях няма някакви болестни симптоми, каза още проф. Венцислав Мутафчийски на брифинга пред Военномедицинска академия.

„Вчерашната акция за прибирането на 22 български деца и 4-ма техни ръководителиот ферма край Милано се осъществи благодарение на мъдрото решение на премиера Бойко Борисов за даване на възможност за използване на правителствения самолет.
Беше направена една много строга организация със съдействието на Министерството на външните работи и Консулските служби в Милано, защото трябваше да се уреди транспортът на тези деца до Милано, както и да се издадат всички разрешителни и документи“, посочи Мутафчийски.

„Децата бяха придружени от екип на ВМА и лично секретаря на Националния щаб, който е с такава специалност за бедствени ситуации и хигиена. Той извърши първия скрининг на децата. Оборудва пилотите и целия екипаж с необходимите предпазни средства, като децата също бяха оборудвани с маски. Няма нито едно дете, което да е показало висока температура и някакви болестни симптоми, както и нито един от ръководителите. В 3.30 часа през нощта самолетът кацна във Варна. Оттам децата бяха поети от съответните здравни власти с организацията на главния санитарен инспектор на Републиката г-н Кунчев. Беше извършен втори скрининг на децата. Имаше подготовка от страна на болница „Св. Марина“ във Варна ако се наложеше да бъдат хоспитализирани. Не се наложи хоспитализация, защото на скрининга се показа, че те са здрави. Оттам се проведе извозването им до Каварна и даването им на инструкции как се спазва 14-дневна карантина.
Благодаря на всички, които се занимаваха с това – Министерство на здравеопазването, на външните работи, на генерал Коджеков – началника на авиоотряда и всички лица от Националния щаб. Тази мисия я завърши успешно“, каза още той.

„Нямаме на този етап потвърдителен случай за коронавирус в България. Искам да говорим за това има ли потвърдени случаи, а не непотвърдени. В България сигурно има поне 10 – 15 хиляди непотвърдени случаи на хора, които си стоят вкъщи и са се завърнали от Европа.
Главният санитарен инспектор има абсолютно развита мрежа и система за информация за хората, които отиват в болниците, допълни Мутафчийски.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!