Директорът на „Булгаргаз“: Новата цена на газа не е подарък от Русия

direktora-na-bulgargaz-novini-informatsionni-portali-bg

Механизмът, по който е приета новата цена на газа, е заложен в ангажименти по антимонополно дело, поети от Русия към Европейската комисия, посочи Павлов.

Новата цена на газа, която влиза в сила от 1 март 2020 г., се формира по съвършено нова формула, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов в сутрешния блок на БТВ.

„Новата формула ще действа със задна дата, като за всеки месец ще има отделна цена от 5 август – в някой от месеците ще бъде 35%, в други – 25%“, каза Павлов. В момента тя е 44,04 лв. за мегаватчас, а ще стане 26,29 лв., уточни Павлов. Още 8 държави в ЕС са предоговаряли цената на газа“, поясни Павлов.

Припомняме, че вчера премиерът Борисов обяви, че с над 40% поевтинява цената на природния газ, доставян в България от Русия. Преговорите започнали на 5 август 2019 г. с писмо, пратено от „Булгаргаз“ до Русия. Договорката между двете страни била преговорите да приключат на 28 февруари. На 3 март е изпратен подписаният договор.

„Подаръци не се правят по отношение на търговските преговори. „Булгаргаз“ постигна тази договорка“, каза още Павлов и добави: „Седем месеца се водиха тежки преговори – извоювахме си намалението. Механизмът, по който е приета новата цена на газа, е заложен в ангажименти по антимонополно дело, поети от Русия към Европейската комисия“, посочи Павлов.

По думите му, цената за времето на преговорите ще бъде възстановена от „Газпром“.

„По веригата ще бъдат възстановени средства. В компетенцията на регулатора е дали хората ще го усетят. Редно е да се възстановят средствата на клиентите“, увери Николай Павлов.

В съвременните търговски отношения няма подаръци, каза той и подчерта, че постигането на споразумението за 40 % намаление на цената случайно е обявено на 3 март. По негови думи преговорите е трябвало да приключат още на 28 февруари, но до последно са се уточнявали подробности. Новата по-ниска цена газа е извоювана, каза Павлов и подчерта, че преговорите с „Газпром“ не са водени от политици, а от екипа на „Булгаргаз“.

„Новата цена формула ще бъде с ретроактивно действие, като за всеки отделен месец ще има отделна цена. Още 8 държави в ЕС са предоговаряли цената на газа“, коментира Павлов.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!