Доналд Тръмп: Да отворим Америка отново! Време е да се рестартира икономиката на САЩ

epa07904655 US President Donald J. Trump takes questions from the press after the US-Japan Trade Agreement and US-Japan Digital Trade Agreement were signed in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 07 October 2019. EPA/Ron Sachs / POOL

Рестартирането на страната ще стане на етапи, щат по щат . И на базата на проверяеми данни, за да се избегне нова вълна от зарази, обясни американският президент.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е време да се рестартира икономиката на САЩ, пострадала и застинала от епидемията от коронавируса. Това предадоха световните агенции, съобщи БТА.


САЩ регистрираха над 660 000 случая на зараза с новия коронавирус и над 32 000 заразени починаха, но бяха отчетени признаци за забавяне на епидемията, по-специално в щата Ню Йорк, който е най-силно засегнатият в страната.


На базата на последните данни нашият екип от експерти е съгласен, че можем да започнем следващия етап от нашата война, който ние наричаме: „Да отворим Америка отново“, заяви Тръмп. Той увери, че този процес ще бъде осъществен по един безопасен, структуриран и много отговорен начин.

Тръмп разясни, че отделните щати ще възприемат поетапен подход при разрешаването на американците да се върнат на работа, ако условията го позволяват. Щатските губернатори ще имат властта да дефинират своя „подход по мярка“ в зависимост от ситуацията в съответните щати и ако е нужно някои щати да останат затворени, то те ще останат, каза Тръмп.

Той припомни, че в щати като Монтана, Северна Дакота или Уайоминг, които са пощадени от пандемията, нещата са много по-различни от Ню Йорк и от Ню Джърси, които са най-засегнати. Според Тръмп някои щати биха могли да „потеглят отново“ буквално още утре.


Не отваряме всичко наведнъж, а предпазливо, стъпка по стъпка, поясни Тръмп, говорейки за цялата страна.

Президентът каза, че според американските експерти пикът на заразата е преминал в САЩ и че кривата е изравнена. Тръмп допълни, че на 30 процента от територията на страната за последните 7 дни не е имало нови случаи на зараза с коронавируса.


Той добави, че затваряне на всичко в национален план не е устойчиво дълготрайно решение. Президентът предупреди, че ако големи сектори от икономиката останат затворени, това ще има големи негативни последици, включително върху здравеопазването.


Но социалната дистанция и стриктната хигиена ще останат част от живота за известно време, допълни той.

Президентът освен това увери, че властите ще са бдителни, за да не допуснат вирусът да се върне от чужбина.

Американският вицепрезидент Майк Пенс пък каза, че до края на април над 5 милиона американци ще бъдат тествани за коронавируса.

Губернаторите на 50-те американски щата, които приеха различни мерки за изолация на населението си, ще решават сега как да действат. Но федералното правителство публикува препоръки, които да ги напътстват в тази насока. Препоръките предвиждат три фази. Но преди задействането на трите фази на рестартиране, щатите и регионите трябва да отговарят на няколко критерия. Няма конкретни срокове и график за преминаване от една в друга фаза.

Изтoчник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!