Доц. Мангъров: Прави чест на премиера, че чу гласа на науката, а не на страха

dotsent-mangarov-novini-informatsionni-portali-bg

При седем милиона население в България в страната със сигурност има поне между 250 и 300 хиляди заразени, но по-голямата част от тях даже не са разбрали, че са изкарали вируса, посочи той.

При седем милиона население в България в страната със сигурност има поне между 250 и 300 хиляди заразени, но по-голямата част от тях даже не са разбрали, че са изкарали вируса.

Това заяви в студиото на “Тази сутрин“ по bTV инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

,,Смъртността при морбили е 1:1000, докато при коронавируса е 1:2000, тоест сегашната смъртност при COVID-19 е в пъти по-малка от тази при морбили“, посочи доц. Мангъров.

По думите му причината за огромния брой починали от коронавирус се дължи на по-високата средна продължителност на живота в Италия, Испания и Великобритания, където тя е 80 години, докато в България средната продължителност е около 73 години, поради което смъртните случаи у нас са и по-малко.

Доц. Мангъров още веднъж увери, че между него и Националния оперативен щаб няма конфронтация.

,,Нямам конфронтация с никого. Аз съм тук, за да помагам и да се забавлявам“, отсече доц. Мангъров.

,,Всичко, което бе направено, бе направено с най-добри намерения и с цел да се запази животът на хората. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката, т.е. мен, а не гласа на страха“, подчерта доц. Мангъров.

Той разказа за срещата си с Борисов, която продължила повече от час. „На 40-тата минута от нашия разговор, преди да внесат кафето, той ми заяви: ,,Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна“. Говорихме около час и мисля, че тогава ме чу много добре и ме разбра какво говоря“, разкри Мангъров.

В заключение инфекционистът сподели, че с разхлабването на мерките не очаква през есента да настъпи някакъв апокалипсис във връзка с прогнозираното от редица експерти завръщане на COVID-19.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!