Ева Майдел: Хората няма да загубят работата си заради роботите и автоматизацията

Хората-няма-да-загубят-работата-си-заради-роботите

ЕС няма време за губене, ако иска да бъде лидер в световното технологично състезание, подчерта тя.

„72% от европейските граждани се страхуват, че ще загубят работата си заради внедряването на роботи и изкуствен интелект в индустрията. Необходимо е да отговорим на тези притеснения с конкретни факти, които ясно показват, че технологиите помагат за растеж и за заетост. Например, скандинавските държави, където автоматизацията на индустрията и работата с данни е на най-високо ниво в Европа, бележат положителен ръст в създаването на нови работни места“, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел като говорител по време на онлайн дискусия за дигиталната икономика. В събитието взе участие и ресорният комисар по вътрешен пазар Тиери Бретон, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„ЕС няма време за губене, ако иска да бъде лидер в световното технологично състезание. За да разгърнем потенциала на икономиката на данни и изкуствения интелект, е необходимо да подобрим интернет достъпа на регионите, инфраструктурата за обработване и анализ на данни, уменията на гражданите и не на последно място киберсигурността“, поясни българският евродепутат и добави, че е привърженик на принципа да се регулира по начин, който да не затруднява иновациите „така че предприемачите да имат възможността да разгърнат таланта и идеите си и да претворят дадена технология в нещо позитивно за всички нас.“

„Цифровите данни, които се генерират от потребителите, бизнесите и от публичната администрация имат потенциала да променят коренно правенето на политики. Ако всички масиви от данни се съберат и анализират, ще допринесат, например, за решения за по-чиста градска среда, по-добра диагностика на заболявания и разработване на лекарства, за по-добра енергийна ефективност и др. Всичко това има пряко положително въздействие за стандарта на живот на всички европейци“, посочи Ева Майдел. 

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!