„Житие на Св. Климент Охридски“ представя светеца като стожер на просветата и вестител на бъдещето

zhitie-kliment-ohridski-informacionni-portali-bg

Режисьорът на филма арх. Мирянов прозира силата на словото, сакралността на делото на книжовника и величието на подвига.

Името на Св. Климент Охридски стои редом до тези на Св. св. Кирил и Методий. Като един от най-изтъкнатите ученици на светите братя и най-отдадения българолюбец измежду тях, Климент Охридски се е превърнал в символ на кирилицата. И причината се крие не само в опростяването на глаголицата, а и във великото му дело по ограмотяване на българския род, превеждане на светите книги и отдадеността му по утвърждаване на Охридската книжовна школа. 

Св. Климент ще остане завинаги в сърцата на българите и с посветеното му първо висше учебно заведение на територията на страната – Софийския университет „Св. Климент Охридски“, запазил престижа си през столетията. 

На именития светец и отдаден книжовник посвещава късометражен филм и родолюбецът арх. Пламен Мирянов-син. Младежът нарежда името на просветителя до това на Пайсий Хиляндарски и Св. Йоан Рилски. 

Кой всъщност е Св. Климент Охридски? 

Не само фигура от средните векове, а и български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната ни църква го тачи и като един от светите Седмочисленици. 

Днес Св. Климент Охридски е почитан в няколко християнски държави. Негови паметници са разположени на видни места, както в София, така и в Охрид. А благодатта на делото му блести в очите на първолаците, докосващи се за първи път до извечното му творение – кирилицата.

Как го представя Мирянов-син в лентата си?

Младият архитект залага на текста на Житието на светеца, познато като Житие на свети равноапостолни Климент Охридски, Просветител български, чудотворец, което представя героя си като наследник на българския род. Наблягайки на произхода му неизвестният автор на текста съкрализира рода на Древна България и потомците на княз Борис-Михаил. 

Частта, на която се спира Мирянов-син като режисьор на лентата, е разказът за едно от чудесата на учениците на светите братя – възкресението на първородния син на „боголюбив и страннолюбив и белязан с благочестив живот” мъж. Този епизод не е избран случайно, той е символ на силата на вярата в човеколюбивия Господ-Бог и неговата безкрайна любов към хората. Свети Климент е проводник на това чудо, тленен носител на благодатта и опрощението. Свят човек, дарен със светото слово, призван да го разпространи и възвеличае.

Младият Мирянов е прозрял силата на словото, сакралността на делото на книжовника и величието на подвига. Той вижда Климент като прероден първоучител, стожер на просветата и вестител на бъдещето. Делото му е възвеличано, а споменът за него е увековечен. 

Изтoчник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!