Закона за корпоративното подоходно облагане е приет

новини

Парламентът прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите работиха два дни по законопроекта. С проекта бяха изменени много данъчни закони, сред които Законът за местни данъци и такси, Законът за ДДС, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Законът за публичните финанси, Законът за счетоводството и други.


Законът за корпоративното подоходно облагане е изготвен във връзка с необходимостта от пълно въвеждане в националното данъчно законодателство на европейски директиви. С текстовете се въвежда специфична данъчна регулация за неутрализиране на случаите на хибридни несъответствия и на несъответствия с данъчно задължено лице, което е местно лице за данъчни цели на повече от една юрисдикция. Депутатите регламентираха правилата за хибридните несъответствия при определяне на данъчния финансов резултат.

Съгласно текстовете хибридно несъответствие е налицев случаите, когато плащане по финансов инструмент води до приспадане без включване и същото плащане не е включено в данъчния финансов резултат на получателя в данъчния му период, който започва в срок от 12 месеца, считано от края на данъчния период на платеца и несъответствието се дължи на разликите в клафикацията на инструмента или плащанията по него.

Депутатите приеха предложението на народния представител от ГЕРБ и председател ра Бюджетна комисия Менда Стоянова, съгласно което не се признават за данъчни цели счетоводните разходи. Народните представители приеха и предложението на ГЕРБ за създаване на софтуер, наречен „Електронен магазин“. Съгласно текстовете достъпът до него ще се осъществява през интернет при използване на уеб-браузър или мобилно приложение. Чрез него ще се извършва продажба на стоки или услуги посредством сключване на договор от разстояние като се предоставя възможност за избор от клиента чрез потребителска кошница или по друг начин, както и за предоставяне на информация за контакт с купувача, адреса на доставка и метода за плащане.

Парламентът отхвърли предложението на БСП в преходни и заключителни разпоредби за изменения в Закона за публичните финанси. Текстовете, за които опозицията настояваха касаят бюджетните взаимоотношения на общинския бюджет с централния бюджет. От партията искаха бюджетните взаимоотношения на общинския бюджет с централния бюджет да включват трансфери от една пета от размера на внесените данъци върху доходите на физическите лица от лицата с постоянен адрес на територията на съответната община и една десета от размера на внесения данък върху добавената стойност от търговските обекти за търговия на дребно, регистрирани на територията на съответната община.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за освобождаване от данък върху доходите на всички млади хора до навършване на 26 години. Депутатите отхвърлиха предложението на опозицията за необлагаем минимум от 500лв за всяко дете ненавършило 18 години. Парламентът отхвърли и предложението на социалистите в Закона за корпоративното подоходно облагане данъчната ставка за месо, мляко, яйца, брашно и хранителни продукти от брашно е в размер на 5 %. Социалистите искаха още и намаляване на данъчната ставка за лекарствата. От ДПС предлагаха нулева ставка на ДДС за доставките, свързани с издаване, разпространение и продажба на художествена, научна и учебна литература. Предложението им обаче бе отхвърлено. Народното събрание отхвърли и предложенията на ДПС, предложени между двете четения в преходни и заключителни разпоредби на законопроекта промени в Закона за предучилищното и училищното образование. От Движението настояват родителите на децата да не заплащат такси за издръжка на дейности, които не се финансират от държавния бюджет, а на децата, в задължително предучилищно образование – само такси за дейностите по хранене, извън финансирането от държавата.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!