Започна масовото тестване на ромите в квартал „Факултета“

testvane-za-covid19-novini-informatsionni-portali-bg

Принципът на изследването ще бъде „от врата на врата“, а първият кръг от изследваните лица ще е от тези, поставени под карантина, за да се провери тяхното реално състояние.

Екипи на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) започнаха масовото тестване за COVID-19 в столичния ромски квартал „Факултета“, предаде БГНЕС.

Принципът на изследването ще бъде „от врата на врата“. Първият кръг от изследваните лица ще е от тези, поставени под карантина, за да се провери тяхното реално състояние. За целта здравните власти ще използват т. нар. бързи тестове, резултатите от които ще излязат веднага. След това кръгът от лицата ще бъде разширен.

В квартала вече влезе екип от 10 специалисти. Днес ще бъдат изследвани около 100 души, уточни Христо Николов, сътрудник в РЗИ и здравен медиатор в квартала.

„Ще си разпределим задачите. На място чакат и здравните медиатори, които отговарят за квартал „Факултета“. Ще дадем информацията на хората и ще ги призовем, доброволно, който иска, да дойде и да се тества“, уточни още той.

От днес са въведени и частични ограничителни мерки на територията на кварталите „Факултета“ и „Филиповци“ в столицата. На входовете и изходите им продължават да функциониран конктрол-пропускателни пунктове, а присъствието на полиция и жандармерия е засилено. /БГНЕС

Изтoчник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!