Зърнопроизводители: Дори в най-големите си кошмари не сме очаквали такъв провал на реколтата

zurnoproizvoditelite-novini-informatsionni-portali-bg

Причините са – сушата в началото на пролетта и проливните дъждове преди началото на летния сезон.

Българските зърнопроизводители се готвят за кошмарна реколта тази година, благодарение на сушата в началото на пролетта и проливните дъждове преди началото на летния сезон.

„Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата“, каза Мариела Йорданова – зърнопроизводител и председател на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите, пред БНР.

В Добруджа на места се очаква добив от 0 до 300 кг. пшеница, което би било трагично за някои производители, според Йорданова. В Северозападна България ситуацията изглежда по-добре, но в Бургаско, Сливенско и Ямболско загубите ще са огромни.

Добрата новина е, че зърнените култури са борсови стоки и слабата реколта в България не означава непременно висока цена на пазара. Страната ни е един от скромните производители в световен и европейски мащаб, за да окаже особено голямо влияние върху сектора.

Мариела Йорданова отчете и един друг проблем, касаещ застраховките при суша. Тя подчерта, че такива в момента не се правят, а в същото време това е най-големият, независещ от производителите проблем, с който биха могли да се сблъскат.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!