Извънредно! Български изтребител МиГ-29 падна в Черно море край Шабла

511

Извънредно! Изтребител на ВВС е претърпял инцидент тази нощ, съобщи БНТ. Самолетът е паднал в открито море край Шабла.

В момента издирват пилота на машината, разследването ще бъде поето от военната прокуратура

Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили потвърди информацията и добави, че самолетът е „МиГ“ и е паднал в морето край Шабла по време на военните учения „Шабла 2021“.
Разследването ще бъде поето от военната прокуратура.

При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.“, казват от военното министерство.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента. Причините за падането на военната машина засега остават неясни.

Технически проблем или грешка на пилота може да са възможните причини за инцидента с изтребител, който падна по време на учение в района на Шабла.
Това коментира в „Тази сутрин“ бившият военен министър Тодор Тагарев.

Той обясни, че в учението участват изтребители МиГ 29, щурмови самолети Су-25, хеликоптери от ВВС и ВМС, както и средства за противовъздушна отбрана.
„Причините за инцидента могат да бъдат от технически характер, тъй като изтребителите, с които разполагаме, са на повече от 30 години, а поддръжката им е трудна“, обясни Тагарев.

Другата възможност е грешка на пилота.
„Изпълнението на задача в морски условия е по-сложно, отколкото над сушата. Има случаи в миналото за загуба на ориентация на пилота.

С тази стара техника той няма възможност да използва съвременни средства за навигация и управление за избягване на сблъсък. Това също е едно възможно обяснение“, обясни Тагарев.

Той допълни, че колкото по-стара е техниката, толкова по-вероятно е да има такива случаи.
Бившият военен министър изрази надежда пилотът да е успял да катапултира и да бъде открит.

Разследването ще бъде поето от военната прокуратура.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“ започна в понеделник. В него участваха повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на България и на САЩ. Директор на стрелбите бе заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Бойните средства, с които българските ВВС участваха в „Шабла 2021“, включват зенитно-ракетните комплекси /ЗРК/ С-75М „Волхов“, С-125 „Нева“, 2К12 „Куб“ и преносимия зенитно-ракетен комплекс /ПЗРК/ „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмовите самолети Су-25 и вертолетите Ми-24.

При откриване на учението от МО съобщиха, че изтребителите МиГ-29 ще изпълняват стрелби по мишени с управляемото ракетно въоръжение и с използване на бордното артилерийско въоръжение. Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 ще атакуват надводни морски цели с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение.

Причините за инцидента могат да бъдат от технически характер, тъй като изтребителите, с които разполагаме, са на повече от 30 години, а поддръжката им е трудна. Това коментира пред bTV бившият министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков – Тодор Тагарев.

Другата възможност е грешка на пилота.

„Изпълнението на задача в морски условия е по-сложно, отколкото над сушата. Има случаи в миналото за загуба на ориентация на пилота. С тази стара техника той няма възможност да използва съвременни средства за навигация и управление за избягване на сблъсък. Това също е едно възможно обяснение“, обясни Тагарев.

Той допълни, че колкото по-стара е техниката, толкова по-вероятно е да има такива случаи. Тодор Тагарев изрази надежда пилотът да е успял да катапултира и да бъде открит.

Източник: Епицентър

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!