Караянчева: Не искам Радев да бъде президент само на БСП, а на всички българи и на мен дори!

tsveta-karayancheva-novini-informatsionni-portali-bg

Да, има прехвърчащи искри с коалиционните партньори, но се разбираме, смята председателят на парламента.

Разделението, за което работи президентът Румен Радев от три години насам, обра своите плодове на шествието за Левски. Няма как да има освирквания. Оскверниха смъртта на Апостола!“

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в ефира на БНТ. Тя коментира освиркванията пред паметника на Васил Левски в София по време на честването на Апостола на 19 февруари.

Караянчева разкритикува и шествието, водено от държавния глава. То тръгна от “Дондуков” 2 и стигна до паметника на Левски, където се събра с другата процесия – от църквата “Св. София”. Там имаше молебен, на който бе кметът на столицата Йорданка Фандъкова и самата Караянчева.

Не беше уместно да се прави това шествие в този ден. Едното беше поклонението на църквата, другото беше неговото. Не мисля, че беше уместно това събитие в този ден. Ако БСП и президентът Румен Радев не виждат проблем със ситуацията на 19 февруари, то тогава не знам какво да кажа“, смята Караянчева.

„Радев и Нинова говореха едно и също. Сякаш думите им бяха разпределени помежду им. Все пак не мога да кажа дали е удачен президент, нека го кажат хората на следващите избори. Аз не искам той да бъде само президент на БСП, а искам той да бъде президент на българите и на мен дори“, продължи Цвета Караянчева в ефира на БНТ.

“Като обединител на нацията не беше денят и мястото президентът да прави такова нещо. Нека има шествие, нека се къпе президентът в народната любов, нека бъде водач на някакви такива прояви, но точно в Деня на Левски, когато всеки един родител води детето си на паметника и имаше тържествен поход към паметника, не биваше. Къде отива поклонението? Левски трябва да ни обединява. В такива моменти българите трябва да бъдат обединени. Но не по този начин, по който се случи това шествие. За мен е обидно“, каза още Караянчева.

След няколко дни ще има чествания на връх Шипка, на които аз съм патрон. Разбрах, че и президентът ще дойде. Дано не доведе тези хора, които бяха тук на поклонението на Левски. На 3 март е Националният празник и това, което се случва, което правят определени групи от хора, дирижирани от някого, не им прави чест.

Бих се замислила за управлението на държавата, ако това бяха случайни хора и са попаднали случайно да гледат церемонията и са реагирали по някакъв начин. Всичко това беше дирижирано. Имаше формации, които са обичайните протестиращи. Имаше и обикновени хора, които са дошли да видят президента. Няма нищо лошо в това. Нека президентът оглавява такива шествия, никой не спира правата на президента, но не беше уместно. Аз се почувствах обидена, защото бяха на първа линия там. Не бива да се случват такива неща“, посочи тя.

„По начина, по който реагираха тези хора, за мен няма разумно обяснение – да се реагира на речта на кмета на София по този начин, а когато президентът излезе, да се скандира името му и да се вика „Ура“. Снимките по улиците показват, че те сякаш отиват на сватба в този ден, в който цяла България скърби за своя най-светъл национален герой. Няма как да не предизвикат бурни реакции във всички. При положение, че камбаната на храм „Александър Невски“ започна да бие още в 17.00 часа, за да покажем началото на поклонението, патриархът беше с нас, не мисля, че беше уместно това събитие в този ден“, добави Караянчева.

Относно рейтингът на президента Румен Радев, Цвета Караянчева посочи: „Не мога да кажа. Нека гражданите да кажат на едни следващи избори. За мен президентът Радев трябва да бъде обединителя. Трябва да бъде и моят президент, а не само на президентът БСП. По начина, по който говорят, а ние чухме коментарите и на президента в Русе, и на г-жа Нинова, и декларацията на г-н Стойнев в НС. Те говореха едно и също. Ако те не виждат проблем в ситуацията на 19 февруари, аз не съм виновна. В началото на всеки президентски мандат има висок рейтинг. Какво точно прави президентът? За тези 3 години какви решения е взел? Какви проблеми е решил?”, попита тя.

„Когато вземаш решения и когато от теб зависи развитието на държавата, няма как това да не бие по твоя рейтинг, защото вземаш решения, които не могат да угодят на всички. Рейтингът на правителството, който е в една постоянна величина, показва, че правителството е стабилно. Правителството се справя. Не мога да разбера как на 30 януари президентът пред Дипломатическия корпус казва, че България е стабилен и надежден партньор със стабилна икономика, след 4 дни сваля доверието си от правителството, въпреки, че той няма как да го свали, защото не го е давал. Дали са го българските граждани. Започвам да се притеснявам, че няма една линия. Нека да критикува. За нас е важно да има и коректив. Но нека да влизаме в конкретика, а не да говорим общи фрази“, допълни тя.

Не знам как Радев точно вижда , че може да напълни площадите. Почвам да се притеснявам от това, че той няма една линия на поведение“, допълни Караянчева.

Тя коментира и протестите, които се случват през последните дни: „Да, има протести, но това е демокрацията. Нека да има протести иначе ще означава, че има диктатура“.

Президентът трябва да бъде обединител, а се оказа, че правителството прави това. Все пак кой помогна на кмета на Перник за водната криза в града. Няма значение кой от коя партия е. Тук говорим за доброто на българите. Аз като председател на парламента също имам своите политически пристрастия, но не го правя“, каза още Караянчева.

„Вотът на недоверие на БСП, който не мина, се използваше само за политически пиар. Да, има прехвърчащи искри с коалиционните партньори, но се разбираме“, продължи Караянчева.

„Искам да изкажа съболезнования за загиналия българин в Германия“, каза в края на разговора в студиото Цвета Караянчева.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest