Майката на битото от полицаите момче Димитър: Това, което видях, е непоносимо! Скачали са върху него

Maikata-na-bitoto-ot-policai-momche-novini-informatsionni-portali-bg

„Окован е в белезници на болничното легло, полицаи го пазят. За мой ужас на сина ми е повдигнато обвинение. Днес ще се гледа мярката му за неотклонение“, каза Юлия Педева.

Димитър е с хематом на главата и наранявания по тялото си. Състоянието му е нестабилно. Това, което видях, е непоносимо за една майка. Това заяви в сутрешния блок на БТВ Юлия Педева, майка на едно от пострадалите на протестите в петък момчета.

„Окован е в белезници на болничното легло, полицаи го пазят. За мой ужас на сина ми е повдигнато обвинение. Днес ще се гледа мярката му за неотклонение“, каза още тя.

„Той няма памет, че е бил на протест. Не знаем за какво е обвинен“, разкри майката на Димитър Педев.


„В събота опитах да се свържа с него, не успях и чрез негови приятели. В 12 часа се обадих в „Пирогов“ разбрах, че той е настанен. Никой не ме потърси. Смятах, че трябваше да ме уведомят. Едвам ми казаха, че е контактен“, допълни майката на пострадалото момче.
„Опитах да гледам клипа от протестите, не издържах. Полицаите са се гаврили. Дори и да е провокирал, може ли полицаите да се нахвърлят върху него. Синът ми няма никакви провинения до този момент“, каза Юлия Педева.

В тв ефира тя разказа страшни подробности около ареста на сина си. Той и още едно момче бяха бити и влачени от полицаи. Клипчето беше публикувано в интернет и буквално втрещи всички. На него се вижда как двете момчета са тръшнати безпомощни до колона на Министерския съвет, а след това са влачени.

Майката на Димитър разказа пред БТВ, че решила сама да потърси информация от „Пирогов“. Тогава разбрала, че синът ѝ е в болницата. Тръгнала с кола от провинцията с приятели, но едва в неделя сутринта от „Пирогов“ ѝ дали информация, че синът ѝ е жив.

Той нямал никакъв спомен, че е бил на протестите в петък вечерта. Юлия Педева е категорична, че ще си търсят правата в съда. „Митко е прикован с белезници като първия престъпник. Има огромен хематом на окото и множество синини по цялото тяло“, разказва ужасената майка. Тя сподели, че е разговаряла с други протестиращи, които са ѝ разказали за още брутални арести.

Младо момиче е било съборено, но така, че да му се свали презрамката и да се разголи гърдата. Полицаи галили съборената на земята протестираща. Имало и полицаи, които са си правили селфита с арестувани протестиращи, разказа още Юлия Педева. 

Не мога да кажа какво е обвинението, защото той не си спомня дори, че е бил на протест. Той не си спомня нищо. В състояние, в което човек е загубил паметта си, всеки може да го обвини в какво ли не. той е на 29 години. Нямах представа, че отива на протест. Обадих му не, но не се свързах с него. В събота телефонът му бе изключен. Никой не знаеше какво се е случило с него. Чух по новините, че в Пирогов е настанено момче на 29 години. Димитър Педев.

Това стана събота срещу неделя през нощта. Никой не ме потърси до този момент. Днес в 9 часа се гледа това дело. Той няма никаква възможност да се защити.  Разбирате ли шока, който изживявам. По телефона дори не ми казаха дали е жив и какво е неговото състояние. По-късно ми казаха, че е стабилен. Може това да е протокол, но аз не разбирам този протокол. Смятам, че поне трябва да се свържат с близките му. Той е окован с белезници в леглото. Пазят го двама полицаи.

Занесох му чисти дрехи и те му позволиха да се преоблече. Полицай отиде с него в тоалетната да се облече. Опитах да гледам част от клиповете, но не издържах. Жестоко е пребит, съдя само от вида му. Не мога да си представя, че това са хора на реда. Всички видяхме как влачат хора. Те са се гаврили с тези деца. Те са стъпвали върху тях. Правили са си селфи. Едно момиче е било с паднала презрамка и те са се гаврили с гърдата му. Аз съм в шок. Моят син не знае, че е бил на протеста. Той все още няма спомен.

Надавам се проверката на полицията да е правилна. Надявам се на защитата на моя син. Може ли младо момче в правова държава 6 човека да скачат върху него, да го бият? Синът  ми няма никакви провинения до този момент. Той е млад, работи в медия. Ще търся правата си.  Каквото и да се случва, това е погазване на човешките права. С нанасяне на огромни повреди на един млад човек. Надявам се да не го върнат в ареста, защото той е в много тежко състояние.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!