Макрон: Ще възстановим Нотр Дам за пет години, обещах го

notr-dam-restavratsiya-informatsionni-portali-bg

Същинската реставрация още не е започнала година след пожара, избухнал на 15 април 2019 г.

Президентът на Франция Еманюел Макрон потвърди днес, че ще бъде направено всичко за възстановяване на парижката катедрала Нотр Дам до пет години, както обеща веднага след пожара там преди година, предаде БТА.

Във видео, разпространено на сайта на Елисейския дворец по повод една година от опустошителния пожар, Макрон подчертава, че тази трагедия не е забравена. Въпреки че „дните ни, мислите ни, животът ни е завладян“ от кризата с коронавируса.

„Ще възстановим Нотр Дам за пет години, обещах го. Ще направим всичко, за да спазим този срок. Разбира се, на строителната площадка в момента не се работи заради здравната криза. Работата ще започне отново, веднага щом това е възможно“, обяви Макрон.

Възстановителните работи са замразени от 16 март, за да няма риск за работниците и останалите хора на обекта.

Същинската реставрация още не е започнала – година след пожара, избухнал на 15 април 2019 г.

В своето послание Макрон отново благодари на „всички тези, които вчера спасиха (катедралата), и на всички онези, които днес я възстановяват“.

„Ако възстановяването на Нотр Дам е важно за всички нас, това несъмнено се дължи и на факта, че тя е символ на устойчивостта на нашия народ. На неговата способност да превъзмогва изпитанията и да се възстановява“, добави френският президент.

Голямата камбана „Еманюел“ в камбанарията на Нотр Дам ще бие тази вечер в 20 ч. (21 ч. българско време), за да бъде отбелязана годишнината от началото на пожара. Това ще е единственото събитие, планирано на мястото.

Изтoчник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!