Най-славните битки в българската история вече на филми

новини

Над 300 000 ученици в цялата страна вече не само ще четат, но и ще гледат най-славните битки в българската история. Благодарение на филмите, създадени от сдружение „Българска история“, най-славните български битки, достижения и личности „оживяват“ в електронните учебници на издателска група „Просвета“.

Най-новите десет филма за най-славните битки в българската история, които ще влязат в учебниците, бяха представени на 21 ноември в Археологическия музей в София. Там се състоя премиерата на поредицата „Средновековна слава“, дело на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“. С кратък, но увлекателен разказ и модерна 3D анимация видеата от тази поредица представят по неповторим начин паметни събития от героичното минало – битките при Онгъла, при Върбишкия проход, Ахелой, Клокотница, включват още историята на Българското възраждане, Третата българска държава, национални символи като Мадарския конник, Панагюрското златно съкровище и още много други.

„Мисля, че именно този подход, който е много по-разчупен, много по-модерен, много по-достъпен, ще привлече допълнително внимание, ще доведе децата, особено от по-малките класове, до възторг, а по-големите – до замисляне върху сериозните теми от нашето минало“ – казва проф. Пламен Павлов, консултант по проекта „Средновековна слава“.

Общо филмите, заснети от сдружението, с подкрепата на ЗАД „Армеец“ и VIVACOM, са над 100 и покриват съдбовни моменти от цялата хилядолетна история на нашата държава – от нейното основаване и възход до трагичния цар Самуил, от бунта на гордите Асеневци до османското нашествие, от героичната отбрана на Шипка и Балканските войни до самоотвержената защита на родното небе през Втората световна война.

Инициативата на сдружение „Българска история“, VIVACOM, ЗАД „Армеец“ и „Просвета“ цели да насърчи изучаването и познаването на родното минало. Включването на филмите в учебниците е най-сигурният и бързият начин те да стигнат до възможно най-много ученици, изпълнявайки своята мисия – да събудят отрано интереса и любовта на децата към българската история.

Платформата за електронни учебници на „Просвета“ непрекъснато се обновява с различни ресурси – интерактивни задачи, образователни игри, видео, анимации, аудиозаписи и др. Освен по история филмите ще бъдат включени и в други учебни предмети както в класовете на по-малките, така и на по-големите ученици.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!