Описание:

Народно читалище Димитър Благоев е действащо с развиваща дейност.

Читалището е регистрирано под номер 1425 в Министерство на Културата на Република България. 

Основано е през 1956 година в село Първомай, едно от най-младите и многобройни села в община Петрич. В него живеят над 3500 души, което е причина за енергията и ентусиазма за поддържането на културния живот в населеното място.

Народно читалище Димитър Благоев-1956 и до днес пази ревностно традициите на българския фолклор, местните обичаи и развива талантите. От своето създаване културната институция е дала на страната ни десетки певци, музиканти, танцьори. И в момента едни от най-добрите ни фолклорни състави у нас– Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка” и Фолклорен ансамбъл „Гайтан”, са от Първомай.

 

Фолклорни дейности:

Към Народно читалище Димитър Благоев 1956 село Първомай, община Петрич са сформирани няколко самодейни състава.

Такива са:

мъжка и женска певческа група, танцови и театрални състави. 

Читалището е предоставяно редовно от женската певческа група Огражденски славеи и ансамбъл Огражденска китка на местни и областни празници и фестивали.

Всяка година се провежда Великденски концерт на площада на селото. На сцена се представят фолклорни състави и групи.

Читалището организира ежегодния фолклорен фестивал - Оро се вие, цървули се кинат. Той набира бързо популярност, поради участието на състави от цяла България.

 

Театрални дейности:

Народно читалище Димитър Благоев 1956 село Първомай, община Петрич представя пред публика различни театрални постановки. Публиката може да се наслади на различни жанрове, като комедия, трагедия, драма и други.

Читалищната театрална трупа е сформирана от млади изпълнители, които имат голямото желание да се развиват в сферата на сценичните изкуства. Читалището подпомага начинаещите изпълнители. Репетициите се провеждат редовно. За обмяна на опит се канят театрални трупи от други населени места.

Основната идея на театралните постановки, освен развлечение, е да се приобщят младите към сценичните изкуства и да се развият техните таланти. Читалищното настоятелство е на мнение, че има много талантливи деца, които имат голямо желание да се докажат.

 

Библиотечна дейност:

Библиотеката към читалището предлага разнообразни читателски и информационни услуги. Книжният фонд наброява над 16 840 издания.

 

 

Народно читалище Димитър Благоев 1956 село Първомай, община Петрич:

*Председател: Румен Стоянов

*Секретар: Георги Срадков

Споделете:

Добави коментар

Подобни фирми

Последно Посетени Фирми

това посещение ще бъде зачетено след като рефрешнете страницата или поcетите друга