Описание:НЧ ПРОБУДА 1902 село БалановоЗа нас

Народно читалище Пробуда -1902 село Баланово е действащо с развиваща дейност.
Регистрирано под номер 537 в Министерство на Културата на Република България.
То играе важна роля в село Баланово, като пазител на българските традиции и българското самосъзнание наред с чисто просветителските си функции, които изпълнява.
През своята история читалището има своята завоювана позиция за работа в подкрепа на общността и през годините е спечелило доверието на хората.

 

Нашата история

През 1459 г. дупнишкият край пада под турско робство. 
При първоначалното завладяване 
на българските земи от турците Рилският манастир остава незасегнат . 
Над 20 села от района , в това число и Баланово са във владение на рилския манастир . 
В най-ниската част от Разметанишкото поле е с. Баланово , което се намира на около 10 км 
западно от гр. Дупница вляво от пътя за Кюстендил. Разположено е в средното течение на река Разметаница на 541 метра надморска височина. Землището на с. Баланово граничи на изток с 
гр. Дупница, на запад със село Палатово на север със село Големо село и на юг и югозапад със селата Грамаде и Каменик . На сегашното си място днешното село Баланово датира 
от края на 15 век и началото на 16 век, като първоначално в него се заселват български бежанци от Радомирско и Македония. През 1840 г в село Баланово се открива килийно училище, а през 1843 г се построява и черквата в селото. 
През 1924 в село Баланово се създава читалище „ Пробуда „ . През годините на своето развитие читалището получава множество награди. През 2012 година читалището получава престижна награда от международен конкурс „ Глобални библиотеки „ финансиран от Бил Гейтс . 
В средата на 30 – те години на 20 век към читалището са създадени първите театрални състави от учителя Иван Попов, а неговата съпруга Надка Попова създава певческите състави към читалището. След 1944 -45 година читалището започва да развива активна културно – просветна дейност с активната дейност на балановските учители . 
Организират се курсове за ограмотяване на възрастни хора, четения на книги и тяхното обсъждане. По – късно се създават самодйни състави, театрални състави, както от възрастни , така и от ученици. Самодейците към читалището са участвали в множество окръжни и национални фестивали , надпявания , събори и др. , от които са се връщали с награди и били отличени с медали . В селото е издигнат паметник на загиналите войни в Отечествената война.

 

Дейност на библиотеката

Библиотеката към читалището се посещава ежедневно, както от деца, така и от възрастни . 

През ваканциите посещаемостта от деца е по – голяма. 
В библиотеката те се занимават с разнообразни дейности като : 

– работа с компютрите в компютърната зала 
– оцветяване на книжки 
– рисуване 
– четене и обсъждане на книги 
– събиране на вторични суровини парите ,от които децата използват за летни дискотеки, 
които се провеждат в клуба на читалището

 

Контакти

Имейл - probuda_1902@abv.bg

Споделете:

Добави коментар

Подобни фирми

Последно Посетени Фирми