Осъдиха издателя Владислав Славов за фалшив подпис на Милена Славова

osudiha-izdatelq-vladislav-novini-informatsionni-portali-bg

Отдел „Авторско право“ в Министерството на културата е сигнализирало прокуратурата, след като е открило съмнителни документи, подадени от фирмата „БГ мюзик къмпъни“ за издаването на компактдиска през 2016 г.

Музикалният издател и организатор на концерти Владислав Славов, който се изявява като народен певец и тв водещ, е осъден за фалшифициране на документ с подписа на кралицата на рока Милена Славова, пише в днешния си брой „Телеграф“.

Певицата е била един от свидетелите по делото, което се е точило повече от година, но приключи с присъда за подсъдимия Славов на 10 юни в Софийския районен съд. Отдел „Авторско право“ в Министерството на културата е сигнализирало прокуратурата, след като е открило съмнителни документи, подадени от фирмата „БГ мюзик къмпъни“ за издаването на компактдиска „Вечните рок песни на България“ през 2016 г.

След необходимите проверки, делото е стартирало в началото на 2019 г. То е заведено по чл. 172 от НК – който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба до 5 хиляди лева; във връзка с чл. 316 – наказанието се налага и на онзи, който съзнателно се ползува от неистински или преправен документ, от документ с невярно съдържание или от такъв по предходния член, когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност и чл. 309 – който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години.

За свидетели са призовани всичките изпълнители от диска – Йордан Караджов от „Сигнал“, Милена Славова, Станислав Сланев – Стенли от „Тангра“ и „Легендите“, Дичо Христов от „Д2“ и Валди Тотев от „Щурците“. Повечето от тях са и автори на песни, включени в албума, но призовка е изпратена и до актьора Даниел Рашев, познат като анестезиолога д-р Врабчев в сериала „Откраднат живот“. Той е автор на текста на изпълняваната от Стенли песен „Да летим над града“.

След като са дали показания, съдът е решил да наложи глоба от 2000 лв. на 37-годишния Владислав Славов за две песни на Милена Славова и Даниел Рашев.

„Беше ми казал, че ще издаде само 100 броя от диска за турнето, което направихме тогава, а продължавам да го виждам да се продава по бензиностанции и книжарници. Отдавна го разбрах, че е некоректен. В съда ми показаха копие от договора ни, подписът беше мой, но си личеше, че е монтиран. Затова поисках оригинала и се оказа, че няма такъв“, коментира пред „Телеграф“ Милена Славова.

Решението на СРС може да се обжалва в 14-дневен срок.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!