Описание:ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" село ДушевоИСТОРИЯ

Народно основно училище ”Кирил и Методий” ( такова е било първоначалното му наименование ) в с. Душево, Габровско е открито веднага след Освобождението от турско робство около 1880г.

За училище е служел мехтепя към джамията-едно доста изкъртено и разрушено здание. Тук са се учили децата от селото и близките махали. Като първи учител се сочи Димитър Попов от с. Ново село – Ловешки окръг, който бил същевременно и шивач абаджия. Понеже това здание било крайно неудобно и се грозяло от срутване, известно време учениците се учили и в частни къщи, като тая на Минко Матев до реката и в дюкяна на дядо Дечо.

      От 1939 до 1941г се построява сградата на сегашното училище ( стара част ) със седем класни стаи  и други допълнителни помещения. През 1992г. е пуснато в експлоатация и разширението или новата част на училището с още класни стаи, физкултурен салон, кабинети, санитарни възли и  други спомагателни помещения.

        От  2003г. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” с. Душево работи, като средищно училище и приема за обучение подлежащите на задължително обучение деца до 16г. възраст от района на селата – с. Душево, с. Сенник, с. Столът и с. Млечево.       

През годините на своето съществуване до днес училището винаги е било образователен и културен център.

Много от завършилите тук основно образование ученици са продължили в средни и висши училища в страната.

       

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"

 

Днес училището разполага с богата материална база-просторни класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет с интернет, библиотека, учебна работилница, трапезария.

Също така разполага и с голям училищен двор със спортни площадки и игрища.

Учениците се обучават от І – VІІІ клас съобразно програмите на МОМН.

От 2012г училището работи по европейски проект „Повишаване качеството на образованието средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”.

 

Контакти:

Директор: Мариолка Цонева

Телефон: 067/393-362

Споделете:

Добави коментар

Подобни фирми

Последно Посетени Фирми

това посещение ще бъде зачетено след като рефрешнете страницата или поcетите друга