Очаква ли ни рекордно поскъпване на свинското месо?

poskpavnane-na-mesoto-informatsionni-portali-bg-biznes-novini

Интересен факт е, че в държави като Германия, Холандия, Дания и Испания няма чума по прасетата. Там мерките за биосигурност са на изключително високо ниво.

Свинското месо – рекордьор по поскъпване през 2019-а. Цената за килограм е скочила с до 60%, предава Нова тв.

Това лято африканската чума не подмина и България – близо 200 хиляди животни бяха изклани или 20% от свиневъдството у нас. А свинското месо от средна цена 7 лева за килограм в началото на годината през октомври достигна 9 лв. А покрай празниците – от 10 лева и нагоре. Според експерти обаче цените са изкуствено надути.

„За съжаление толкова е увеличението. Свинското месо обаче не е еднозначно понятие, а има различни позиции – филе, врат, гърди, плешка и т.н. Няма място за спекула в цената. Проблемът не е в България, тъй като тук имаше милион и 400 хиляди прасета, които към декември от тях са избити 200 хиляди. Числото се увеличава, а трагедията за собствениците е голяма”, каза Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в студиото на „Здравей, България”.

Според него големият проблем идва от Китай. Африканската чума там продължава да се развива главоломно заради ниското ниво на биосигурност в техните големи свинекомплекси. Миналата година те избили над 200 милиона прасета, като има допускания, че бройката вече е достигнала 500 милиона. Официална информация за това обаче няма.

„Китайците добиха навик да консумират свинско месо, което превърна потреблението там в два пъти по-високо, отколкото целия в останал свят. Дефицитът там е много голям, а китайските търговци поръчват по 1000-2000 контейнера с месо, всеки тежащ 20 тона. Европа изнася всичко за Китай” каза Вътев.

„Все още никой не се ангажира с прогноза за увеличението на месото през тази година. Смятам, че такава прогноза не е и възможна, защото не се знае до къде ще се задълбочи кризата в Китай. Също така китайската държава води преговори да закупи най-големите европейски комплекси за свиневъдство”, обяснява Вътев.

Интересен факт според него е, че в държави като Германия, Холандия, Дания и Испания няма чума по прасетата. Там мерките за биосигурност са на изключително високо ниво.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest