Почетоха писателят Любомир Левчев на специална вечер в НДК

новини

Поетична вечер с най-обичаните стихове на големия български поет и писател Любомир Левчев се състоя на 5 ноември в Зала 6 на Националния дворец на културата. Рециталът „Звездопът“ събра десетки близки, приятели, колеги и почитатели на автора, който ни напусна през септември тази година.

Едни от най-емблематичните творби на Левчев прозвучаха с неговия глас, както и в интерпретацията на актьора от Народен театър „Иван Вазов“ Валентин Ганев. Специален подарък за всички гости беше изпълнението на легендарния вокалист на група „Сигнал“ Йордан Караджов на песента „Да те жадувам“, написана по стихотворението на Любомир Левчев „Недопустимост“ от 1967 г.

Събитието беше открито от издателите на писателя Виктория Бисерова, управител на „Ентусиаст“, и Иван Гранитски, член-кореспондент на БАН и собственик на издателство „Захарий Стоянов“.

Виктория Бисерова сподели с присъстващите историята около публикуването на третия роман от спомени на Левчев „Панихида за мъртвото време“. „След премиерата на книгата той намери начин да благодари на всеки един човек от екипа. Тази вечер е начинът и ние да му кажем „благодаря“ – като почитаме словото и поезията му, като се събираме, като го издаваме. Защото продължава да живее човекът, който е в мислите ни“.

„В творбите на Левчев ще видите неговата вяра, че душата е безсмъртна, че претърпява безброй прераждания“, каза Иван Гранитски. „Не би трябвало да плачем днес.Разбира се, тъгата по загубата на приятеля може да бъде възмездена от изключителната роля и значение на тази личност. Левчев е от ранга на най-големите български писатели, духовни трегери на културното развитие. Тепърва ще разбираме мащабите на неговото творчество.“

Сред гостите на събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община Малина Едрева, Антон Дончев, Тошо Тошев, Валентина Радинска, Георги Йорданов, Сергей Устинов, Любен Дилов-син, Стефан Мавродиев, Валерия Велева, Светлана Шаренкова, Вера Ганчева, Пенко Гелев и др.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!