Природният газ от „Газпром“ за България може да поевтинее с над 50%

gas-biznes-novini-informatsionni-portali-bg

От есента страната ни ще може да получава газ от Азербайджан, а също така и втечнен природен газ от световния пазар.

„Газпром“ се готви да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка на газ в България, пише днес в. „Комерсант“.

По данни на руския икономически всекидневник газът може да бъде „отвързан“ от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори е възможно цената на руския газ за България да бъде понижена с над 50 процента до 140 долара за 1000 кубични метра.

На „Газпром“ във всички случаи ще му се наложи да преразгледа формулата на определяне на цената на газа заради задълженията си пред Европейската комисия в рамките на уреждането на антимонополното разследване. Освен това, България от есента ще може да получава газ от Азербайджан, а също така и втечнен природен газ от световния пазар, отбелязва БТА, цитирайки „Комерсант“.

Руският вестник се позовава на източници, запознати с хода на преговорите. Според тях „Газпром експорт“ може да промени формулата на ценообразуването в дългосрочния договор за доставка на газ с „Булгаргаз“. Във вторник българската държавна компания съобщи, че се надява да приключи до края на този месец преговорите с „Газпром експорт“, което ще позволи значително понижаване на цената на газа за България, припомня „Комерсант“.
Източниците на руския всекидневник потвърдили, че преговорите са в напреднал етап.

От „Газпром експорт“ отказали коментар по темата.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!