Радев пред студентите: От вас зависи дали България ще се развива като държава с екологичен фокус

rumen-radev-novini-informatsionni-portali-bg

Въпросът е къде е нашето място, с какви средства, форми, методи, научни практики-приложни програми България участва в този процес. Участва в целите за устойчиво развитие на ООН, ще участва в Зелената сделка на ЕС, каза той.

От Вас зависи дали България ще има висока амбиция да се развива като държава с екологичен фокус. Това каза в лекцията си в Лесотехническия университет президентът Румен Радев, предаде „Фокус“.

„Климатичните промени, поголовното изсичане на горите, замърсяване на почвите, водите, изчезване на цели биологични видове, замърсяването на въздуха, това са глобални проблеми. Въпросът е къде е нашето място, с какви средства, форми, методи, научни практики-приложни програми България участва в този процес. Участва в целите за устойчиво развитие на ООН, ще участва в Зелената сделка на ЕС“, каза Радев.

„Както виждате тази сделка оттук вече започва да доминира в нашето настояще, но доминира и нашето бъдеще до 2050, където е поставена една изключително амбициозна цел – да постигнем климатично-неутрална икономика. Аз бих казала климатично-неутрално мислене и начин на живот. Не е лесно да се развива такава икономика. Въпросът е в начина на мислене, в начина на производства на енергия, в начина на живот как оползотворяваме всички ресурси около нас“, подчерта Радев.

„Това няма как да стане без образование. Няма как да стане без цялостната околна среда, в която е поставен човека. От вас ние очакваме да задаваме темпото и посоката на тези промени. От вас зависи дали България ще има висока амбиция да се развива като държава с екологичен фокус, като държава с развитие на устойчиви екосистеми. Дали ще имаме амбицията да развиваме тези технологии, които ще бъдат решаващи“, допълни президентът.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!