Розмари Гибсън, експерт от САЩ, обяснява как Китай стана световна аптека

Китай стана световна аптека

Китайците вече контролират почти цялото производство на химическите молекули, които позволяват изработването на активните съставки на нашите генерични лекарства, посочва експертът

Автор: Лор Мандевил, “Фигаро”

„Тази зависмост е много опасна, китайците вече загатнаха, че биха могли да я използват като оръжие. Кой би приел да е зависим само от един източник на доставки на нефт? Сегашната криза е тревожен сигнал. Хиляди генерични лекарства, употребявани в САЩ, зависят от Китай за активните съставки. А китайците вече контролират почти цялото производство на химическите молекули, които позволяват изработването на активните съставки на нашите генерични лекарства – генерици, които днес представляват 90 на сто от потреблението ни на лекарства“. Розмари Гибсън е съветник в биофармацевтичния мозъчен тръст Hastings Center. В книгата си China Rx тя разкрива зависимостта от Китай на фармацевтичната индустрия в САЩ.

– В забележителната си книга описвате силната американска зависимост от Китай в сферата на лекарствата. Доколко е тревожна тази ситуация?

– Тази зависмост е много опасна, китайците вече загатнаха, че биха могли да я използват като оръжие. Кой би приел да е зависим само от един източник на доставки на нефт? Сегашната криза е тревожен сигнал. Хиляди генерични лекарства, употребявани в САЩ, зависят от Китай за активните съставки. А китайците вече контролират почти цялото производство на химическите молекули, които позволяват изработването на активните съставки на нашите генерични лекарства – генерици, които днес представляват 90 на сто от потреблението ни на лекарства.

На пазара е и Индия, която има най-голямото производство на генерици в света, но тя също зависи от Китай за суровините и активните съставки. Накратко, всички пътища водят към Китай! И това не е всичко. Докато преди дванадесет години Китай нямаше дял на пазара на готови продукти, днес китайските компании са в пълна експанзия на американския пазар на генерични лекарства, 9 процента от общия брой, докато американските заводи затварят.

– Как така САЩ оставиха на Китай почти пълен монопол в такъв стратегически сектор?

– Според мен тази зависимост беше скрита от американското обществено мнение. Провеждането на задълбочено изследване по този въпрос ми отне три години! Преди дванадесет години беше внесен законопроект в Конгреса, чиято цел бе да задължи фармацевтичните компании да посочват произхода на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Но той веднага беше блокиран. Според моите източници компаниите смятали, че това ще бъде лошо за бизнеса им.

Обръщането на ситуацията в полза на Китай се случи, разбира се, заради евтината работна ръка и по-хлабавите екологични норми там, но китайците не биха постигнали този резултат, ако не правеха масов дъмпинг, създавайки картели на китайски компании, които предлагаха цени, разбиващи всяка конкуренция. Тази политика задуши европейските и американските производители, което обяснява например, че САЩ вече нямат капацитет за производството на пеницилин. След като конкурентите бяха отстранени, цените се повишиха. Това медицинско завоевание е част от по-широк индустриален план, чиято цел е Китай да се превърне в световна аптека.

– Ще доведе ли коронавирусът до възстановяване на американската фармацевтична индустрия?

– Осигуряването на адекватно снабдяване е отговорност на правителството, така както и възстановяването на независим производствен капацитет. Имаме капацитет, който може да бъде увеличен, особено в т. нар. “напреднали” фармацевтични индустрии, които разполагат с технологичен потенциал, който може бързо да се комерсиализира, за да се съживи производството на активни съставки с чисти технологии. Виждам появата на двустранен компромис по тази тема, както показва законопроект, който беше внесен в Конгреса. Трансатлантическото сътрудничество ще бъде необходимо за диверсификация. Но остава да видим дали големите частни фармацевтични компании ще се ангажират масово да се върнат в САЩ.

Изтoчник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!