Руска агенция: Германия е извадила „Северен поток“ от действието на Газовата

business-novini-informatsionni-portali-bg

Междувременно „Газпром“ изпрати собствен кораб за полагане на тръби, който да завърши строителството на „Северен поток 2“.

Участъка на газопровода „Северен поток“ на територията на Германия е освободен от спазване на правилата за разделяне на доставчика на суровината и транспортната компания и да се осигури достъп на трети страни до мощностите на тръбопровода за 20 години, считано от 12 декември 2019 година, съобщава руската агенция РБК, като се позовава на Федералната мрежова служба на ФРГ.

По този начин руският проект е изваден от действието на ограниченията, установени с Газовата директива на Европейския съюз.

Както заяви изпълнителният директор на Nord Stream AG Алексей Зайцев, германското ведомство е потвърдило липсата на негативно влияние от „Северен поток“ на конкурентната ситуация във вътрешния газов пазар на Европа.

„Ние сме доволни от положителното решение на Федералната мрежова служба“ каза той.

По-рано, както вече беше съобщено от EADaily, германската Федералната мрежова служба отхвърли молбата на оператора на Nord Stream 2 AG да предостави на „Северен поток“ изключения от Газовата директива на ЕС.

Миналата година ЕС одобри нови изменения в Газовата директива, според които газопроводите от трети страни също трябва да съответстват на Третия енергиен пакет. Той предполага, че една компания не може да бъде както доставчик на газ, така и собственик на газопровода, през който той се доставя. Освен това независимите доставчици трябва да имат достъп до газопровода.

Междувременно „Газпром“ изпрати собствен кораб за полагане на тръби, който да завърши строителството на „Северен поток 2“.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!