Скандал! 25-те най-богати американци не плащат почти никакви данъци

5

Те са сред най-богатите американци и би трябвало да внасят максималната данъчна ставка от 37%. Но супермилиардери като Безос, Мъск, Зукърбърг, Сорос и сие не са отчислили почти никакви данъци, сочат скандални разкрития, цитирани от „Дойче веле“.

Нула цента. Това е сумата, която милиардерът Джеф Безос е внесъл като данъци в САЩ през 2007 година. И през 2011-а основателят на Амазон декларира такива загуби, че данъчните власти му признаха правото на данъчни облекчения за деца в размер на 4000 долара.

Дълго време се спекулираше за данъчните декларации на Безос, но вече числата са известни. Разследващата платформа ProPublica разпространи информация от декларациите на милиардера.

Колко трябва да плащат богатите?

Тези данъчни трикове не са нелегални. Но използването на вратички е немислимо за повечето американци, които не разполагат с такова богатство. Те живеят от заплата до заплата, както президентът Джо Байдън често напомня: “Понякога споря с приятели в Демократическата партия по темата: напълно в реда на нещата е да станеш милионер или милиардер, стига да плащаш своя справедлив дял”.

Един от най-спорните въпроси е колко трябва внасят под формата на данъци най-богатите. Последните публикации на ProPublica разпалват допълнително дебата. Журналистите разполагат с данъчните декларации на хиляди от най-богатите американци, съобщи журналистът Джеси Айзингер, който работи по темата. Те обхващат период от 15 години.

Бъфет е платил 0,1%, Сорос – нищо цели три години

ProPublica първоначално се концентрира върху доходите на 25-те най-богати американци и ръстът на тяхното състояние. Сред изброените са основателят на Тесла Илон Мъск, изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Според авторите на разследването, данъците върху новопридобитото имущество, които най-богатите са платили в периода 2014-2018 година, са в размер на 13,6 милиарда или около 3,4 процента.

Някои от милиардерите, като например Джеф Безос и Уорън Бъфет, са внесли дори по-малко. Бъфет е платил за това време 0,1 процента данъци, а Безос – около 1 процента. В същия период 25-те най-богати американци са забогатели с общо 401 милиарда долара.

Джордж Сорос пък изобщо не е плащал данъци в периода 2016-2018-а. Според неговия говорител причината е, че е изгубил пари от инвестициите си.

37 процента е най-високата ставка

Администрацията на американския президент реагира резервирано на разкритията. Всяко неразрешено публикуване на правителствени документи е нарушение на закона, заяви говорителката на Байдън Джен Псаки.

“Най-общо казано, знаем, че трябва да се направи повече, за да се гарантира, че компаниите и гражданите с високи доходи поемат справедливия си дял”, каза още тя.

Средната данъчна тежест е 14%

Средният процент данък общ доход, с който биват облагани американците, е 14 на сто. Най-високата ставка е 37 процента. Най-големите богаташи обаче са много далеч от нея.

Правителството на САЩ предлага въвеждането на по-високи данъци за домакинствата, които печелят над 400 хиляди долара годишно.

Публикациите на ProPublica обаче разкриват, че изобщо не е ясно дали подобна реформа ще вкара повече пари в хазната, докато дупките в данъчното законодателство остават незапушени.

 

Източник: Епицентър

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!