Славчо Атанасов: Частната лотария е като втори монетен двор. Пълен абсурд!

salvcho-atanasov-lotariya

Да организираш лотарии не е като да правиш хляб или да произвеждаш машини. Това е като да имаш частен монетен двор, защото билетчетата са вид ценни книжа. В този смисъл е напълно нормално тази дейност да е държавна.

Славчо Атанасов

Над 3 милиарда се въртят всяка година в игрите на късмета, организирани в България. Печалбите явно са много големи, след като участниците в този лесен начин да се правят пари реагират толкова яростно срещу промените в Закона за хазарта, които имат за цел да защитят интереса на държавата и гражданите.

Опонентите на поправките в закона забравят, че от римско време лотариите и залаганията са били монопол на държавата. Така е било и в античността, и в средновековието. Държавата по презумпция разполага с тези прави. В различни периоди тя ги преотдава на частни лица, обикновено изключително близки до властта. Това обикновено са били фаворитите на владетеля, които за нула време са ставали много богати.

В същото време във всеки момент държавата може да си върне тези права. В момента у нас има и конкретен повод това да се случи, след като се оказа, че фирмата с лотариите е пропуснала да внесе огромни суми в бюджета, с което е ощетила всички останали данъкоплатци.

Това вече е лакомия, а тя е най-големият грях – печелиш стотици милиони на гърба на държавата, а спестяваш данъци. Недопустимо е!

Това бърка в джоба на всеки и за да се спре с това ограбване, е добре лотариите да са под държавен контрол

Противниците на промените в Закона за хазарта казват, че с връщането на лотарийните игри под шапката на държавата се нарушава Конституцията и Закона за защита на конкуренцията.

Това са абсурдни тези.

Конституцията поставя законовата рамка за съществуването на държавата и разписва нейното правно и административно устройство. Тя не се занимава със специфични казуси.

Що се отнася до конкуренцията, тезата отново е несъстоятелна, защото игрите на късмета не са бизнес в чист вид. Да организираш лотарии не е като да правиш хляб или да произвеждаш машини. Това е като да имаш частен монетен двор, защото билетчетата са вид ценни книжа. В този смисъл е напълно нормално тази дейност да е държавна.

Държавата е монополист в лотариите по целия свят – и в Латинска Америка, и в Европа, и в Азия. 

Надявам се премиерът Бойко Борисов да удържи на думата си и да не позволи тази златна кокошка отново да мине в частни ръце. Лотарията трябва да остане държавна, а не да бъде приватизирана от поредния фаворит на властта.

Несериозно звучат заплахите от феновете на един футболен клуб, било то и от великия ФК „Левски“, че ще има протести, ако държавата си върне монопола върху игрите на късмета.

Какво значат интересите на собственика на някакъв клуб, ако всички останали са ощетени? Той не може да е над държавата.

Когато тя си влезе в ролята и организира сама въпросните лотарии, ще се увеличат значително парите за спорт и ще има много повече средства за всички федерации и клубове.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest