Средната пенсия ще нарасне до 412 лв. от юли 2020 г.

министър Бисер Петков

Увеличение с 6,6% от юли 2020 г. на всички пенсии е предвидено в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това обяви в интервю за бТВ социалният министър Бисер Петков. Така средната пенсия ще нарасне с повече от 30 лв. – от 381 лв. на 412 лв., уточни Петков.

Той коментира и казуса с изоставеното бебе в столичния кв. „Люлин” миналата седмица. По думите му реакцията на социалните работници в района е била адекватна и навременна.

„Усилията ще са за връщане на детето в семейството или в кръга от роднини. Най-добрата среда за развитие на децата е в биологичното семейство”, уточни министърът.

Той заяви, че за миналата година общо 3300 деца са изведени от биологичните им семейства, като в 1000 от случаите става въпрос за изоставяне. Само 50 от решенията за извеждане на деца не били потвърдени от съда.

По думи на министъра за миналата година само в 51 от случаите исковете на дирекциите за социално подпомагане за извеждане на децата от семействата им не са били потвърдени от съда.

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!