Стойчо Младенов: Професията треньор трябва да се узакони

новини

Стойчо Младенов предложи професията треньор по футбол да се узакони и призова за подкрепа от министър-председателя Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев, съобщи БГНЕС.

Според 62-годишния наставник на казахстанския Кайсар у нас треньорът е „г-н Никой” и „мижитурка“, защото не си отстоява правата и авторитета. Той насочи вниманието и към други проблеми на българския футбол като липсата на лицензи за водене на клубове сред треньорите и ниското ниво на аматьорски футбол.

„Във футбола две неща са много важни – ръководителят и старши треньорът. Вторият е всичко в клуба, той носи цялата отговорност. Особено в страни, където се инвестират много пари, там той е и мениджър. При нас старши треньорът е господин Никой. Тук 90% от треньорите са мижитурки, защото не си отстояват името и авторитета“, заяви Младенов.

След това Младенов пожела да отправи апел към „най-големия в държавата” – премиера Бойко Борисов, защото иначе нищо не може да стане. „Един апел към г-н Бойко Борисов и (Красен б.р;) Кралев да узаконят професията треньор по футбол и да дадат юридическа възможност за защита на треньора, защото той има и права, а не само задължения“, каза специалистът.

„Борислав Михайлов и компания не направиха абсолютно нищо за самочувствието, знанието, увереността на треньорите. Това е бич за футбола ни. Законът не защитава треньора. Решават да те гонят, гонят те и си заминаваш. Защо на (Маурисио; б.р.) Почетино му плащат обезщетение? Защото правилата са коренно различни у нас, ние сме далече от тази треньорска професия“, допълни Стойчо Младенов.

„Другото, което е – допускат се треньори да работят без лицензи. Може човекът да е много добър, да разбира футбола, но трябва да има лиценз. Това говори за нивото на ръководителите във футболния съюз и нивото на шампионата ни. Защо това се позволява? Имаме премиер, който е влюбен във футбола и не се възползваме да помогне. От тук трябва да се почне, защото старши треньорът е най-главният човек в един футболен клуб“, подчерта отново треньорът на Кайсар.

„Допускаме и още една грешка. Откъде се черпят кадрите? От аматьорския футбол. От 20 г. не го виждам у нас. Там играят ветерани, няма условия, а именно там трябва да са младите футболисти и да черпим кадри. Това обаче го няма. В германския футбол черпят най-много кадри от аматьорския футбол“, каза още Младенов.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!