Тодор Капитанов: Уведомихме общината за национален протест

новини

„Структурите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ са в готовност и организацията кипи, за да реализираме протест в края на ноември“, заяви пред БНР председателят на Стачния комитет на КНСБ Тодор Капитанов. Той подчерта, че вчера са уведомили общината, че в края на месеца ще бъде проведен национален протест. Синдикатите настояват за писмени гаранции от институциите и премиера по темата за болничните.

„Ако се повдига въобще темата, следва да бъде направено по законов начин в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Как да не искаме гаранции, когато коалиционните партньори говорят едно, премиерът започна да говори друго, паралелно работодателски организации, някои представители, казват, че няма да се откажат от темата. На всичкото отгоре се хвърля в публичното пространство, че българските работници, които взимат болнични, са не само здрави, но те са и лъжци и измамници. Това преминава не само морални и етични, но и законови граници, които ние не можем да подминем“, обясни Капитанов в интервю за предаването „Преди всички“.

Той е категоричен, че такива теми трябва да се обсъждат в Тристранния съвет, а не през медиите.

„Ако някой има съмнение за даден болничен лист, то има процедура, по която да се уточни. Зависи от работодателите дали ще вложат енергия да проверяват болничните листове по установения съдебен ред. Ако се окаже, че някой болничен е неистински, тогава нека работещият да си понесе своето наказание“, коментира още синдикалистът.

По думите на Тодор Капитанов, болничните с продължителност до 3 дни са 0,31% от общия брой.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!