„Трейс Груп Холд“ е удостоена с награда „Най-щедър дарител“

новини

„Трейс Груп Холд“ е удостоена с приза „Най-щедър дарител“. Компанията е българският лидер в строителството на пътна инфраструктура.

Чрез корпоративната фондация „Трейс за хората“ са подкрепени множество каузи в сферата на културата, изкуството, историческото наследство, науката, образованието, спорта. Компанията е дарила 1.91% от печалбата си преди облагането с данък за 2018 г.

Наградата бе връчена на Председателя на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД  проф. Николай Михайлов от Ректора на Свищовския унитерситет доц. д-р Иван Марчевски на тържествена церемония в президентството.

 Проф. Николай Михайлов е  ръководител на катедра „Пътища“ към Факултета по транспортно строителство при Университета по архитектура, строителство и геодезия – гр. София. Той е председател на УС на фондация „Трейс за хората“, член на УС на фондация „Буров“ и член на Съвета на настоятелите на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, на Тракийски Университет , Стара Загора. Носител е на Приз „Буров“ за индустриално управление за 2010 г. Отличен с приза на Сдружението на пътните инженери и консултанти – „Инженер на годината 2012“.

„Вълнувам се, защото едва ли има място в България, в което дарителството носи такава стойност, Университета, гимназията, училището… Димитър Ценов дарява цялото си движимо и недвижимо имущество на Свищов. Според мен е важно да се говори за дарителството, да се разказва за добрите примери.“, каза доц. Иван Марчевски при връчването на наградата на проф. Миихайлов.

В отговор прочутият строител заяви: „Ние, когато създавахме фондация „Трейс за хората“ нямахме намерение да разказваме за нея. Благодаря на организаторите на събитието. Ние ще продължим да подпомагаме устойчивото развитие на българщината- в образованието, културата, спорта и най-вече вярата българска“.

За Трейс дарителството е пример за оценка и стойност. Средствата дарени през 2018 г. са на стойност 1.042 млн.лв., разкри проф. Михайлов.

Нели и Робърт Гипсън пък бяха удостоени с приза „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“ в рамките на годишните награди „Най-голям корпоративен дарител“ за 2019 г.

“Тяхната история е блестящ пример за „заразната“ сила на доброто и за това, че силата на дарителството помита всякакви граници. Убеден съм, че няма награда, която да се измери с чувството за вътрешно удовлетворение от това, че даваш крила на таланта, амбицията и мечтите на хиляди млади хора“, заяви държаният глава.

Наградите бяха връчени на специална церемония на Български дарителски форум (БДФ) за четиринадесета поредна година. Компанията отличи и най-големите корпоративни дарители, както и най-щедрите, иновативни и устойчиви дарителски програми в България.

Всеки дарява според възможностите си, затова не деля дарителите на малки и големи. Дарителството не означава да дадеш финансови средства, а да имаш осъзнат подход към проблемите на другите и към развитието на цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на церемонията по връчването на четиринадесетите годишни награди „Най-голям корпоративен дарител“ за 2019 г., на която беше домакин днес.

Държавният глава припомни делото на родолюбивите благодетели от времето на Възраждането. „Имането има смисъл, само когато го влагаш в градеж в служба на обществото. Мисълта за градеж, а не за грабеж е владеела умовете на нашите видни общественици и държавници от онова време“, каза президентът.

В приветствието си Румен Радев подчерта, че расте дялът на непаричните дарения и хората даряват все повече свои вещи или труд. “Това да отделиш от собственото си свободно време, енергия, личен комфорт, времето за семейството, за да направиш така, че другите да живеят по-добре, е много ценно“, допълни президентът като открои дълбокия смисъл в устойчивостта на дарителството. Според държавния глава трябва да се търсят такива форми на дарителство, в които вложените време, средства и енергия да се увеличават многократно с времето.

Като най-устойчива и перспективна дарителска инициатива за едно общество държавният глава определи науката и образованието. По думите му ние имаме нужда от образовани хора, защото образованият човек трудно се поддава на неистини и на популистки внушения, мисли критично, търси проблемите в обществото и най-добрите методи за разрешаването им.

Конкурсът на Българския дарителски форум отличава компаниите в страната, които реализират обществено значими каузи и инвестират средства, време и доброволен труд на служителите си. Наградите “Най-голям корпоративен дарител“ се връчват в още четири страни от Централна и Източна Европа и насърчават налагането на стандарти за отговорно, ефективно и прозрачно корпоративно дарителство.

Наградите, учредени през 2006 г., са в няколко категории – количествени (според инвестираните финансови и нефинансови ресурси, както и доброволен труд), качествени (според качествата на програмите на бизнеса в подкрепа на обществото), също така за личност с особен принос за развитие на дарителството в България и за най-сполучливо партньорство между компания и неправителствена организация. 

За обработката, проверката и оценката на кандидатурите БДФ използва методологията на европейския конкурс „Най-голям корпоративен дарител”, разработена в рамките на проект CEENERGI и прилагана в Централна и Източна Европа от дарителските форуми в Чехия, Словакия и Полша. Данните в количествените категории се верифицират от „Делойт България“.

Победителят в категорията за партньорство се избира с гласуване от членовете на БДФ, а наградата за личностен принос се присъжда от Управителния съвет на БДФ по предложение на членовете на форума.

Номинациите в качествените категории на конкурса се оценяват от жури с участието на авторитетни и обществено ангажирани експерти.

През тази година седемчленното жури има двама нови членове. Това са Геновева Петрова – управител на агенция „Алфа рисърч“, и Дарина Георгиева  – изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Те ще оценяват кандидатурите в качествените категории заедно с досегашните членове на журито Габриела Маринова – заместник-изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите, Георги Симеонов – директор „Данъци“ в „Делойт България“, Десислава Тальокова – изпълнителен директор на фондация „Америка за България”, Максим Майер – редакционен директор и главен редактор на сп. „Мениджър”, и Светла Костадинова – изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

По традиция домакин на церемонията за награждаване на победителите в конкурса „Най-голям корпоративен дарител“ за Трейс Груп Холд бе президентът на Република България Румен Радев.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!