Турция ще освободи или намали присъдите на хиляди затворници заради COVID-19

Turciya-osvobozhdava-zatvornitsi-inforatsionni-portali-bg

От реформата се изключват затворниците с по-тежки присъди, включително убийство, изнасилване, домашно насилие и тероризъм. Законопроектът беше подкрепен от 279 депутати

Турският парламент прие законопроект, с който ще освободи или намали присъдите на хиляди затворници в опит да ги защити от пандемията от коронавируса, предава Анадолската агенция, цитирана от агенция „Фокус“.

Законопроектът беше подкрепен от 279 депутати в 600-местния парламент, докато 51 гласуваха „против“.

Предложението беше разработено и внесено от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), както и опозиционната „Партия на националистическото движение“ (ПНД).

От реформата се изключват затворниците с по-тежки присъди, включително убийство, изнасилване, домашно насилие и тероризъм.

Реформите ще позволят някои от по-възрастните затворници, майките с деца и болните да излежат част от присъдата по домовете си. Те засягат общо около 45 хил. затворници.

По-рано министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл съобщи, че трима затворници са починали от коронавируса, а 17 други са били заразени с него. Общият брой на заразените в Турция е 61 049 души, 1296 са починали от усложнения, свързани с COVID-19.

Изтoчник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!