×

Error message

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in views_php_handler_field->render() (line 207 of /home/infolbgt/public_html/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_field.inc).

Описание:

За Фондация „Созопол”

 

Сребърна монета на Аполония, V в. пр. Хр

Сребърна монета на Аполония, V в. пр. Хр

 

Фондация „Созопол” е основана от г-н Кирил Арнаутски през месец декември 2002 година за осъществяване на дейност в обществена полза и с цели:

 

• Насърчаване на съпричастността на обществото за опазване на околната среда, материалното и нематериалното културно наследство. Въвеждане на добри практики и иновативни методи при изпълнение на тези цели;

 

• Популяризиране на националните ценности – материални и духовни, със способите на международното сътрудничество, подпомагане на трансграничното сътрудничество в полза хората и на развитието;

 

• Сътрудничество с компетентните международни правителствени и неправителствени организации, с дейности в сферата на културното наследство, опазване на природата и осигуряване на достъпна среда на хора с увреждания;

 

• Подпомагане на социалната интеграция и личностната реализация на хора със специфични възможности.

 

Фондация „Созопол” е първата българска неправителствена организация, приета на 3 февруари 2012 година като консултативен партньор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

 

Фондация „Созопол” беше един от десетте члена на Комитета за връзка на ЮНЕСКО с неправителствени организации от цял свят в продължение на два двугодишни мандата: от 2012 година до 2014 година и от 2014 година до 2016 година. Приоритет за Фондацията е насърчаването на активното взаимодействие и координацията на неправителствените организации от Източна Европа, в партньорски отношения с ЮНЕСКО.

 

Фондация „Созопол” е член на Лигата на историческите и достъпни градове към Европейския център за фондации, Брюксел.Благодарение на изпълнените проекти от Фондацията град Созопол е един от шестте града в Европа приети от Лигата.

 

Дейността на Фондация „Созопол“ за осигуряване на устойчив туризъм и достъпна среда за хора с увреждания е силно популяризирана от Световната организация по туризъм към Организацията на обединените нации. Световната организация по туризъм подготви и разпространи специално информационно издание в което е отделено място и за Фондация „Созопол”. Съдържанието е изцяло съобразено с предварително приетата тема за Световния ден на туризма през 2016 година „Туризъм за всички – насърчаване на универсалната достъпност“.

 

Благодарение на активната дейност за опазване на природното и културното наследство и представяйки Архитектурно исторически комплекс с музейна сбирка „Южна крепостна стена и кула” в град Созопол, Фондация „Созопол” е първата българска организация получила престижната награда „Световна туристическа дестинация” на Съвета за Световен Туризъм и Пътувания.

 

На 23 февруари 2016 година Фондация „Созопол“ беше уведомена, че е приета в Регистъра на Департамента по икономически и социални въпроси на Организацията на обединените нации със седалище в Ню Йорк.

 

Активната дейност на г-н Арнаутски като Председател на Фондация „Созопол“ за опазване на богатото културно наследство на Созопол е основата през 2015 година той да получи званието „почетен гражданин“ на град Созопол.

 

title]

title]

Споделете:

Добави коментар

Подобни фирми

Последно Посетени Фирми

това посещение ще бъде зачетено след като рефрешнете страницата или поcетите друга