Христо Мутафчиев обиден на Вежди: Взривяш всичко, което самият ти сътвори в културата!

hristo-mutafchiev-novini-informatsionni-portali-bg

С думите си той обиди честта на нашата професия, наричайки актьорите „хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа“, казва председателят на САБ.

Председателят на САБ Христо Мутафчиев отправи остри критики срещу Вежди Рашидов по повод на интервюто на депутата по БНТ. Шефът на Комисията по култура и медии в парламента заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“, че ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъди управлението на Министерството на културата. Това беше провокирано от обявата за даване под наем на къщата музей на Андрей Николов в центъра на София, наричана още Червената къща.

Рашидов обяви, че се чувства виновен заради това, че е предложил на Бойко Борисов да назначи Боил Банов за министър на културата. „Дължа голямо извинение на премиера и на обществото за избора, който аз му дадох, за да продължи управлението на институцията. Това е мой голям грях“.

Скулпторът заяви още, че от Министерство на културата нямало смисъл, защото било Министерство на театрите, а и телевизиите били на театрите – защото показвали само актьори, които „готвят и перат“, но не и творци от другите изкуства.

Ето и изказването на Христо Мутафчиев, публикувано във Фейсбук:

„В последните няколко часа ми се обадиха много гневни колеги с предложение и настояване към мен да поискам оставката на Вежди Рашидов като председател на комисията по Култура!

Първо, защото с думите си той обиди честта на нашата професия, наричайки актьорите „хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа“.

Второ, затова че се опитва да настройва изкуствата едно срещу друго, тъй като телевизиите канели само актьори в студиата си.

Нима Теодор Ушев не е съвременен художник с национално и световно значение, нима Теодосий Спасов не е музикант и композитор от световно измерение, нима Георги Господинов и Милен Русков не са автори, превеждани по цял свят! Това са творци с огромен смисъл за българската култура и винаги са добре дошли в телевизионните студиа. Всички тези личности са част от театъра, защото театърът е симбиоза между всички изкуства.

Лично съм обиден от думите на Вежди Рашидов, произнесени в ефира на БНТ.

Обиден съм, че като бивш министър на културата, с когото съм работил и с когото сме обсъждали и осъществявали идеи за подобряване стандарта на живот на всички наши колеги (нещо, което никога не съм крил), именно Вежди Рашидов като бивш министър на културата, който преди години вярваше в тази институция, в момента унищожава с лека ръка доверието към нея, подхърляйки уж небрежно, но смело риторичния въпрос: „За какво е това министерство?“.

Във времето, в което ти, Вежди беше начело на тази институция, строеше мостове, а днес взривяваш всичко, което самият ти сътвори! Защо?

Министърът на културата не е само „Аз! Аз! Аз…“. Министърът на културата, който и да е той, е само част от един огромен екип, той е част от нас. Ти също беше част от нас…

Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с невидим и коварен враг, намирам за недостойно!“

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Най популярни

На фокус

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!