Ще бъдат ли орязвани европейски пари?

69

България вече е част от т.нар. нелиберални държави в ЕС, към които доскоро спадаха само Унгария и Полша. Това твърди статия в германския Tageszeitung, цитирана от вестник „Труд“.

Големият въпрос е: ще бъдат ли орязвани европейски пари? Евродепутатите бяха поставили ултиматум със срок до първи юни. Дотогава Европейската комисия трябваше да предприеме стъпки срещу държавите, които нарушават клаузата за върховенството на закона, свързана с бюджета на ЕС.

В края на 2020 г. беше прието правилото, което обвърза достъпа на държавите членки до европейски средства с условието да спазват върховенството на закона. Ако Европейската комисия установи, че дадена страна нарушава този принцип, тя може да предложи спиране или замразяване на плащанията от бюджета на ЕС към нея.

Франция поиска строги санкции за корумпирани страни

Но Комисията така и не предприе нищо. Тя възнамерява първо да подготви насоки за прилагането на новия принцип. А това изчерпа търпението на евродепутатите, отбелязва Tageszeitung.

Т.нар. обвинение в бездействие се очаква да бъде внесено на пленарно заседание в Страсбург през тази седмица. Срещу повдигането на такава жалба се обяви консервативната фракция на Европейската народна партия, включително и германските ХДС и ХСС, но социалдемократите, Зелените, либералите и левицата оказаха натиск. В крайна сметка, в петък германските християндемократи отстъпиха пред него.

„В ЕС ситуацията с върховенството на закона се влошава все повече“, се казва в проекта за резолюция на Европарламента, с който изданието разполага. В документа се изказва съжаление, че след влизането в сила на новата правна клауза относно бюджета на ЕС от 1 януари 2021 Еврокомисията е останала бездейна. Това можело да се разтълкува като „отказ“ да изпълнява задълженията си.

В интервю за швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ германският евродепутат Мориц Кьорнер, който е един от авторите на резолюцията, казва: „Много сме разочаровани от това, че вместо да прилага механизма за върховенството на закона, Европейската комисия се занимава с подготовката на „насоки“ за прилагането му.

Всъщност тя се държи като пожарна команда, която е пристигнала на мястото на пожара, но вместо да го гаси, започва да обсъжда как точно да го направи“.

Франция иска да спрат европарите на бедните страни в ЕС

Ако проекторезолюцията бъде приета в този вид, това би било шамар за председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, коментира изданието. До момента Фон дер Лайен следва линията на канцлера Ангела Меркел, която на срещата на върха на ЕС през декември 2020 г. се споразумя с унгарския премиер Виктор Орбан да не се предприемат радикални мерки.

Орбан обяви, че ще обжалва новата клауза за върховенството на закона. Еврокомисията трябваше междувременно да е изготвила своите „насоки“ за прилагането на клаузата, но Европейският парламент така и не успя да се примири с подобен компромис.

На председателя на парламента Давид Сасоли сега е възложено в двуседмичен срок да внесе обвинението срещу Еврокомисията в Европейския съд.

Източник: Епицентър

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!