Димитър Радев: 50 000 българи искат разсрочване кредитите им, банковата система е стабилна

dimitar-radev-krediti-novini-informatsionni-portali-bg

„Изключено е левът да се обезцени до влизането ни в чакалнята. На практика срещу всеки лев разполагаме с едно и половина евро“, категоричен бе Димитър Радев.

Отсрочването на кредитите към търговските банки е значително, а това се превърна в източник на особен интерес сред българските граждани, отбеляза управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за бТВ.

От 50 хиляди заявки одобрените в рамките на 10 дни са повече от 25 хиляди.

Той подчерта, че резервът ни е на исторически високо равнище – 54 млрд. лв. и няма необходимост от евро в този момент, затова не възнамеряваме в момента да теглим суми.

По повод приемането ни в еврозоната, Радев потвърди, че сме готови за това и че очаква развитие в рамките на три месеца. „Говорим за политически акт, имаме и кризата с пандемията, поради което и нашите и европейските институции са заети с решения в тази посока. Става дума за един сложен бюрократичен процес“, добави той.

Той напомни, че брутният резерв на БНБ е на историческо високо равнище. „Резервът на БНБ е над 50 млрд. лв. Ние сме добре обезпечени от тази гледна точка. Причината за тази суапова линия не е необходима за евро, ние нямаме такава необходимост, но тя позиционира България като страна със стабилна централна банка“, каза Радев, добавяйки, че става въпрос и за допълнителна гаранция.

На въпрос суап линията път ли е към Еврозоната управителят на БНБ отговори: „Юридически – не, съдържателно – да. В съобщението на ЕЦБ има два важни момента. Суаповото споразумение ще остане в сила толкова дълго, колкото е необходимо. Не става въпрос за еднократно, а за стратегическо сътрудничество. Нещо, към което много централни банки се стрелят и малцина постигат. И нещо важно – че България се подготвя да участва във валутния механизъм, което е предпоставка за влизане в Еврозоната. Това е контекстът, в който тази суапова линия се осъществява“.

„Изключено е левът да се обезцени до влизането ни в чакалнята. На практика срещу всеки лев разполагаме с едно и половина евро“, категоричен бе Димитър Радев.

Той е категоричен, че България е готова да влезе в „чакалнята“ на Еврозоната. „Много важно развитие през последния месец беше силният и ясен поет политически ангажимент. Процесът беше забавен за няколко месеца, сега е възстановен. Очаквам развитие в следващите три месеца. Това е политически процес, а там може да има развития, които трудно се предвиждат“, каза Радев.

Не трябва да се забравя факта, че става въпрос за сложен бюрократичен процес, който ангажира ЕЦБ, ЕК, 19 страни на еврозоната и Дания. БНБ и правителството.


Добре е размерът на помощта за хората и за бизнеса да се увеличи, това трябва да става бързо, но не панически, препоръча той на кабинета, като направи уточнение, че БНБ не участва в този процес, но го следи внимателно и смята, че правителството и реагира адекватно.

Очаквам правителството да излезе на международните пазари. Ние сме в добра позиция, който има нужда от заеми, ги получава , прогнозира той.

Управителят на БНБ отказа да коментира по-широко казусът с Българската банка за развитие и сключената с колекторска фирма сделка, което доведе до отстраняването на Димитър Мавродиев.

„Това не е въпрос, който интересува БНБ. Мисля, че се реагира много добре. Акционерът предприе мерки, които включваха промени в ръководството“, обясни още Радев.

Управителят на БНБ заяви, че активно се работи по изготвянето на сценарии за излизане от кризата. Те ще бъдат готови до средата на годината и ще бъдат представени.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!