СЗО съобщи за рекордно увеличение на заразените с коронавирус – 230 000 за денонощие

rekordno-uvelichenie-na-zarazenie-novini-informatsionni-portali-bg

Най-голямото повишение е регистрирано в САЩ, Бразилия, Индия и Южна Африка. Предишният дневен рекорд беше на 10 юли – 228 000 души. Заразените с коронавирус в света днес наближават 13 милиона души.

Световната здравна организация отчете рекордно увеличаване на новозаразените с коронавирус от 230 000 души за едно денонощие, предаде Ройтерс.

Най-голямото повишение е регистрирано в САЩ, Бразилия, Индия и Южна Африка. Предишният дневен рекорд беше на 10 юли – 228 000 души. Заразените с коронавирус в света днес наближават 13 милиона души.

Съединените щати, най-засегнатата от коронавирусната пандемия страна, регистрираха 59 747 новозаразени за едно денонощие, по данни на университета „Джонс Хопкинс“, предаде Франс прес. Броят на потвърдените случаи на коронавирус вече достигна 3 310 820, а този на починалите – 135 171 /с 442 повече за едно денонощие/, според базирания в Балтимор университет. В събота САЩ отбелязаха нов рекорден брой заразени с коронавирус за 24 часа, с 66 528 случая.

Мексико се нареди на четвърто място в света по брой на починали от COVID-19, изпреварвайки Италия по този показател, съобщиха световните агенции. По данни на здравното министерство през последното денонощие в страната са регистрирани 4482 нови случая на коронавирус и 276 починали. Общият брой на заразените в Мексико, с население от 130 милиона жители, става 299 750, а на починалите – 35 006.

Междувременно международната неправителствена организация „Амнести интернешънъл“ отчете, че много правителства не успяват да осигурят адекватна защита на медиците си на първа линия в борбата с коронавируса. В близо 63 държави и региони е регистрирана липсата на лични предпазни средства за медицинския персонал. Докладът на „Амнести“ е озаглавен „Изложени на риск, със заглушен глас, атакувани“.

От организацията твърдят, че са събрали информация за около 3000 смъртни случая на здравни работници в 79 страни, но реалният брой е много по-голям.

Те подчертават, че в някои страни, като например в Русия и в Китай, на медиците на първа линия се налагат наказания, ако започнат да се оплакват от ниското заплащане, от дългите дежурства или лошите условия на труд.

В резултат на проучването си „Амнести“ подчертават „сериозните си притеснения за здравето на медицинските работници днес, които правителствата не успяват да защитят адекватно и дори им нарушават някои от основните човешки права“.

В доклада се посочва, че в Русия и Великобритания са регистрирани най-много смъртни случаи сред медицинските лица, предизвикани от коронавирусната инфекция. В Русия жертвите сред лекарския персонал са 545 души, а в във Великобритания – 540 души.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!