Столтенберг: Голямото US-военно учение не е насочено срещу Русия

yens-stoltenberg-novini-informatsionni-portali-bg

Около 37 000 войници от 18 държави трябва да участват в провежданото от САЩ учение, наречено Defender Europe 2020.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че мащабният трансфер на американски и съюзнически войски в Източна Европа като част от военно учение не е насочен към Русия, съобщава БГНЕС.

Около 37 000 войници от 18 държави трябва да участват в провежданото от САЩ учение, наречено Defender Europe 2020.

Това е „най-голямото разполагане на американски войски в Европа за повече от 25 години“, заяви Столтенберг за Франс прес. Учението „показва силната ангажираност на САЩ към НАТО и към свободата и сигурността на Европа“, добави той.

Учението ще се проведе през май и юни, главно в Германия, Полша и Балтийските държави. САЩ ще предислоцират 20 000 войници в Европа през следващите месеци.

„Defender Europe не е насочен срещу която и да е конкретна държава“, каза Столтенберг. „Това отбранително учение демонстрира способността за бързо придвижване на голяма сила от Съединените щати към Европа, за да помогне за защита на други съюзници от НАТО, ако е необходимо“, каза още генералният секретар на Алианса.

Учението идва на фона на съмненията дали САЩ все още са готови да защитават Европа. След встъпването си в длъжност американският президент Доналд Тръмп първоначално определи НАТО като „остарял“. Но след като Германия и другите европейски членове обещаха по-големи разходи за отбрана, Тръмп потвърди отново своя ангажимент към съюза.

НАТО се активизира след анексирането на Кримския полуостров от 2014 г., подхранен страховете сред източните членки на НАТО. Оттогава алиансът значително засили присъствието си в Източна Европа и изгради способността за бързо разполагане на войски в случай на конфликт.

Представител на НАТО заяви, че няма какво да се чете във факта, че учението се провежда по време на честванията на 75-годишнината в Москва от победата на Русия над нацистка Германия на 9 май. „Учението ще се проведе от февруари до юни“, заяви служителят на организацията. „Това е времето, когато всяка година се провеждат много военни учения.“

Столтенберг посочи, че САЩ са информирали Русия и другите членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за учението.

Източник: Епицентър.бг

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!