7 открития на мюсюлманите, без които днешния свят не може!

2

Днес за ислямския свят има много стереотипи и предубеждения, но историята показва, че те не винаги са особено честни, пише македонският „Вечер“. Според него има много неща, произлезли от ислямския свят, без които не можем да си представим живота днес. Ето някои от откритията от мюсюлманските земи:

1. Четката за зъби Ислямът е първата религия, която издига личната хигиена в култ, а в Корана дори са записаните различните начини на ритуално миене. Четката за зъби е изобретена в Египет и се твърди, че пророкът Мохамед я използвал ежедневно.

2. Десетичната бройна система Десетичната бройна система с числа от 0 до 9 е създадена в „къщата на знанието“ в Багдад през 9 век.

3. Китарата Прототипът на сегашната китара е бил създаден в арабския град Оуд през 9 век, а в Европа е стигнала през Испания.
4. Очилата Освен математиката арабите революционализирали и оптиката. Първият стъклен предмет, който е бил направен като лупа за четене, е дело на Алхазен (Абу ал-Хасан) от иракския град Басра през 11 век.

5. Кафето Най-познатият продукт, идващ от Ислямския свят несъмнено е кафето. То идва от Етиопия, а през Червено море стига до Арабския полуостров.

6. Хирургията За баща на хирургията се счита Албукасис (Абу ал-Касим), който е бил роден в Андалусия през 10 век. Неговите идеи се считат за основа на модерната хирургия.

7. Духовите инструменти Първообразът на военната духова музика са османските „мехертани“, които се свирели по време на битка. 8. Болниците Първата модерна болница с лекари и медицински сестри била отворена през 872 г. в Кайро – Болницата „Ахмед Ибн Тулун“.

Сподели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!